Aktiv Påverkans sparare ville fokusera på cirkulär ekonomi – vad blev resultatet?

28 aug. 2024
Fondstrategin Aktiv Påverkan har nyligen avslutat sitt tredje påverkanstema, vilket handlade om att öka den cirkulära ekonomin. Nu är slutrapporten klar. Så vad blev resultatet av arbetet och vad har du som sparare bidragit till?

Vad är Aktiv Påverkan?

Aktiv Påverkan är en fondstrategi där spararna årligen röstar fram ett hållbarhetstema som fonden ska fokusera på. Aktiv Påverkan går sedan in som aktiv ägare i bolag med syftet att stötta dessa att ställa om och förbättra sitt hållbarhetsarbete. Målet är att maximera den långsiktiga avkastningen genom att investera i syfte att påverka och driva förändring kring frågor som leder till ökad hållbarhet.

Investerade i två svenska industriföretag 

Det tredje temat som röstades fram var cirkulär ekonomi och arbetet bedrevs mellan 2021 och 2023. Målet med cirkulär ekonomi är att minska nyttjandet av orörda naturresurser. Detta kan ske genom att bland annat skapa produkter med längre livslängd eller genom återbruk och återvinning, vilket kan leda till miljömässiga och ekonomiska vinster för såväl individen som för samhället. 

Samarbetspartnern i arbetet med temat cirkulär ekonomi, var Research Institutes of Sweden (RISE), ett oberoende statligt ägt forskningsinstitut. Tillsammans genomfördes en analys av tillverknings- och industrisektorn, för att hitta de bäst lämpade bolagen för att framgångsrikt kunna förbättra den cirkulära ekonomin. Med den som grund valdes Rottneros AB och Elanders AB som investeringsobjekt. 

Förflyttning av bolagens ambition och målsättningar

Efter att Aktiv Påverkan initierat projektet tog RISE med sin expertis över projektledningen. Enlig RISE kan man se en klar förflyttning av bolagens ambition och målsättningar rörande cirkuläritet under projektets gång. Bolagen har fått stöttning i att se över sina affärsmodeller med möjliga lösningar på ökad cirkuläritet i bolagen. Genom att belysa områden som behöver förbättras och avsätta tid för projektet, har de kunnat göra förflyttningar som annars kanske inte hade varit möjliga. 

”Det är inte alls säkert att man hade satt ett cirkuläritetsmål om inte det här projektet kommit till. Projektet har blivit en ögonöppnare för hur man kan kvantifiera cirkulära mål”, säger Nils Hauri, Innovationschef på Rottneros.

Påverkansprojektet resulterade bland annat i: 

  • en ny rapport från RISE om utsläppsbesparingar i återbrukad IT
  • nya livscykelanalyser på vissa av Elanders produkter 
  • att cirkuläritet nu i högre grad tas i beaktan
  • uppdaterade långsiktiga strategiska mål för Rottneros angående cirkuläritet och resurseffektivitet för bolaget och deras produkter.

”Att få stöttning av experter som RISE har givit oss en bra grund. Det gör att vi känner oss trygga med den data vi använder. Det ger också ett mervärde i kommunikationen till kunder att en sådan expert ligger bakom beräkningarna”, säger Daniel Steneby, vd på ReuseIT Sweden AB.

Spararna har nu valt tema för nästa projekt

Parallellt med att Aktiv Påverkan avslutar det tredje temat med cirkulär ekonomi, har spararna röstat fram det sjätte temat som de vill att Aktiv Påverkan ska fokusera på. Denna gång valde spararna temat Vatten, vilket omfattar FN:s Globala mål 6: Rent vatten och sanitet för alla samt mål 14: Hav och marina resurser. Två av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling som syftar till att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa fredliga och trygga samhällen.

För det sjätte temat börjar nu arbetet med att identifiera investeringar och samarbetspartners. Samtidigt fortsätter tidigare arbeten inom tema 4: Biologisk mångfald och tema 5: Att minska klimatförändringarna.

Som kund hos Söderberg & Partners kan du ta del av mer information gällande aktiv påverkan på dina inloggade sidor.

Vill du veta mer om Aktiv Påverkans projekt?

Du hittar du rapporten här: En slutrapport av Söderberg & Partners påverkanprojekt på temat cirkulär ekonomi inom fondstrategin Aktiv Påverkan.