Premiebefrielseförsäkring
I många pensionsplaner ingår en så kallad premiebefrielseförsäkring. Det är ett viktigt skydd som gör att inbetalningarna till tjänstepensionen kan fortsätta, även om medarbetaren av någon anledning inte kan fortsätta arbeta. Vi reder ut hur försäkringen fungerar.
Vad är en premiebefrielseförsäkring?
Du slipper oroa dig för tjänstepensionen om du blir sjuk
Ofta ingår premiebefrielseförsäkringen i olika pensions- och sparförsäkringar som pensionsbolagen erbjuder. I det paketet ingår då även exempelvis livförsäkring. Det gäller särskilt i kollektivavtalade tjänstepensioner som ITP. Men som förmedlare och rådgivare ser vi fördelar med att hjälpa företag att upphandla premiebefrielseförsäkringen separat från medarbetarens övriga sparförsäkringar.
En premiebefrielseförsäkring är kopplad till tjänstepensionen om företaget erbjuder tjänstepension. Då betalar arbetsgivaren in en viss procent av din lön till ett pensionsbolag varje månad i ett tjänstepensionssparande.
Försäkringen som gör att tjänstepensionen kan fortsätta växa
En premiebefrielseförsäkring är kopplad till tjänstepensionen om företaget erbjuder tjänstepension. Då betalar arbetsgivaren in en viss procent av din lön till ett pensionsbolag varje månad i ett tjänstepensionssparande. Om du som medarbetare skulle bli sjuk eller arbetsoförmögen och får sjukpenning eller sjukersättning från Försäkringskassan, går premiebefrielseförsäkringen in och betalar motsvarande belopp till ditt pensionsbolag. Det innebär att tjänstepensionen kan fortsätta att växa – även om du av någon anledning inte kan arbeta.
Vi separerar premiebefrielseförsäkring från sparförsäkring
I vår rådgivning till arbetsgivare och medarbetare, ser vi alltid över försäkringsskyddet mot sjukdom och arbetsoförmåga. Vi analyserar marknaden löpande för att kunna hjälpa våra kunder att skapa det mest optimala försäkringsskyddet för sina medarbetare. Analyserna ligger också till grund för valet av försäkringsbolag.
Tack vare den kundvolym som vi representerar, kan vi upphandla pensionsplaner som ger möjligheten att teckna sjukförsäkringar som inte är sammankopplade med medarbetarens sparförsäkring. Det innebär att vi kan låta försäkringsbolagen konkurrera med varandra när det gäller till exempel pris, försäkringsvillkor och betalningsvillkor. Allt för att skapa ett så fördelaktigt tjänstepensions- och försäkringserbjudande som möjligt.
En annan fördel med att frikoppla premiebefrielseförsäkringen från sparförsäkringen, är att en medarbetare som är sjukskriven får utökade möjligheter att göra förändringar i sitt sparande. Medarbetaren kan då välja olika sparprodukter och investeringsstrategier utan att behöva ta hänsyn till eventuella försäkringsvillkor.
Är en premiebefrielseförsäkring avdragsgill?
En premiebefrielseförsäkring är en så kallad T-klassad tjänstepensionsförsäkring. Det innebär att arbetsgivaren har avdragsrätt och att särskild löneskatt gäller.
Som medarbetare behöver du inte betala någon förmånsbeskattning för detta försäkringsskydd.
Vanliga frågor
Nej. Det är arbetsgivaren som väljer hur medarbetarnas försäkringsskydd ska se ut. Det är dock ett viktigt skydd som de flesta arbetsgivare erbjuder sina medarbetare.
I Söderberg & Partners upphandlingar kan arbetsgivaren själv välja om kostnaden ska bäras av företaget eller medarbetaren. Våra rådgivare hjälper dig som är arbetsgivare att fatta välgrundade beslut i frågor som denna.
Om du byter arbetsgivare upphör din premiebefrielseförsäkring att gälla från och med den dag som du slutar.
Din premiebefrielseförsäkring baseras på din pensionsgrundande lön, som i regel är samma som din bruttolön. Om din lön förändras påverkar det också din premiebefrielseförsäkring.
Som anställd har du inte möjlighet att välja bolag för din premiebefrielseförsäkring. Det är arbetsgivaren som tecknar och betalar för detta försäkringsskydd.