Veckoanalys | Vecka 14

 

Med anledning av det nya kunderbjudandet görs anpassningar i Söderberg & Partners taktiska allokeringsindikator. Dessa anpassningar har givit upphov till betygsförändringar. Hoppa till allokeringsavsnittet för att läsa mer.


Betydande infrastruktursatsningar i USA

Marginellt stigande långräntor och positiv börsutveckling under dagarna innan påsk. Till huvudnyheterna hörde Bidens infrastruktursatsning och återöppnandet av Suezkanalen efter det nästan veckolånga stoppet till följd av grundstötningen av Ever Given.

 

MARKNAD & MAKRO | Föregående vecka


Finansiella marknader

Den något förkortade påskveckan bjöd summerad på börsuppgångar. Efter nästan en hel veckas stopp i Suezkanalen kom lastfartyget Ever Given slutligen loss under måndagen. Stoppet orsakade stora skador och påfrestade redan pressade leverantörskedjor världen över. Det amerikanska mediebolaget Viacoms besked om misslyckad finansieringsrunda resulterade omfattande tvångsförsäljningar av aktier i hårt belånade investeringsbolaget Archegos Capital. Det gav ringar på vattnet i banksektorn som föll under måndagen, men repade sig senare under veckan. Det inträffade ger ljus på riskerna med en ihållande, stark börsutveckling som dopats av omfattande stimulanser. Biden-administrationen presenterad som väntat ett betydande infrastrukturpaket vid sitt framträdande i Pittsburg. Biden avser investera drygt 2 000 miljarder dollar på vägar och broar, utöka bredbandstillgång och stärka forskningsanslag. Högre företagsskatter ska finansiera satsningarna och presidenten ser en höjning av den amerikanska företagsskatten från 21 procent till 28 procent som rimligt, liksom högre skatter på företags intäkter i utlandet.

Fortsatt stark utveckling på börsen
MSCI ACWI (inkl. utledningar, SEK)



Makrostatistik

Veckan inleddes med Dallas fed index som visar på aktviteten inom statens tillverkningsindustri och noterade 28,9, den högsta indexnivån sedan augusti 2018. Tisdagen statistikskörd bjöd på konjunkturindikatorer från både Sverige och EMU vilka båda steg. I Sverige drivet av tillverkningsindustrin och i eurozonen av förtroendeförbättringar i samtliga näringslivsgrenar och bland konsumenter. Från USA fick vi på lite samma tema Conference Boards Consumer Confidence där både nuläget och framtidskomponenten steg. Från andra sidan av Atlanten fick vi dessutom amerikankt husprisindex från Case-Schiller som i linje med förväntningarna steg med 11 procent år över år. På onsdagen släpptes europeisk preliminär inflationsstatistik som visade att kärninflationen i eurozonen i mars var lägre än väntat då den uppgick till 0,9 procent i årstakt mot prognostiserade 1,1 procent. I samband med månadsskiftet på torsdagen kom som brukligt en uppsjö inköpschefsindex från industrin från flertalet större länder, däribland USA (ISM). ISM steg kraftigt men delvis som resultatet av tröghet i leverantörskedjor. Den mycket statistikintensiva veckan avslutades med en stark amerikansk sysselsättningsrapport. 916 000 nya jobb skapades mot väntade 647 000 och arbetslösheten landade nära förväntningarna, på 6,0 procent.

KI-barometern steg tack vare stark tillverkningsindustri

 

MARKNAD & MAKRO | Innevarande vecka


Finansiella marknader

Vi går in i april månad och närmar oss rapportsäsongen för det första kvartalet. Under 2020 imponerade framförallt de svenska bolagens kostnadskontroll men i år har osäkerheten på kostnadssidan ökat på grund av komponentbrist och produktionsstörningar samtidigt som insats- och råvaror har blivit dyrare på kort tid. Efter positiva vinstrevideringar finns en risk att industribolagen, vars kostnader kan ha ökat under Q1, står inför större utmaningar nu än under höstens rapporter. När dessutom vår största exportmarknad Europa fortsatt tampas med nedstängningar riskerar efterfrågan att pressas. Riskerna ser vi däremot som kortsiktiga och förändrar inte vår långsiktigt positiva syn på bolagen. Samtidigt bör den negativa effekten mildras av en svagare krona för de större svenska exportbolagen under det första kvartalet. I och med att vi går in i det andra kvartalet drar utdelningssäsongen igång på riktigt på den svenska börsen vilket brukar resultera i en motvind för kronan. Utöver bolagsrapporter kommer marknadshumöret påverkas av ränteutvecklingen och balansera mellan smittspridning och vaccinationer och mellan restriktioner och stimulanser.

Stockholmsbörsen



Makrostatistik

Efter en oväntat stor uppgång i Kinas tjänste-PMI, efter att regeringen lättat på virusrestriktioner, visade samma data i USA den högsta nivån som någonsin registrerats sedan 1997. Tjänste-PMI från ISM steg från 55,3 i februari till 63,7 i mars. Samtidigt fortsatte Japans tjänstesektor att backa för 14:e månaden i rad. På onsdag är det dags för eurozonen att presentera sina PMI-siffror där vaccinförseningar och förlängda restriktioner kan tynga utfallet som likt tidigare månad väntas komma in på 48,8. Vi får även inflationsdata från Kina och med tanke på att kredittillväxten, som är en god indikator för kinesisk tillväxt, har mattats av den senaste tiden finns risk på nedsidan även där. I veckan får vi också industriproduktion Sverige och efter att både produktionen och orderläget förbättrats det senaste halvåret väntas den fortsätta på samma inslagna väg även för februari månad. Brist på komponenter och andra leveransstörningar lär inte ha hunnit slå igenom fullt ut i februari månads data. På onsdagen publiceras protokollet från det senaste räntebeskedet från Fed som blir högintressant, där marknaden kommer leta efter nya kommentarer om inflationen och synen på räntemarknadens utveckling.

Globalt inköpschefsindex
Stark återhämtning för tjänstesektorn efter hopp om minskade restriktioner




BÖRS- & BOLAGSHÄNDELSER

 

Måndag

-

Tisdag

Övrigt

Stämmor: Bosjö Fastigheter, Cloetta, Nanoform. Övrigt Hongkongbörsen stängd

Onsdag

Övrigt

Stämmor: Logistri, Mälaråsen, Ponsse, Rockwool, Stockmann, Wirtek. Ex. Utdelningar: Bosjö Fastigheter (2:00 SEK kvartalsvis), Cloetta (0:75 SEK)

Torsdag

Övrigt

Stämmor:  Elisa, Erria, Heimstaden, HK Scan, Nokia, NP Investor, NP Investor, Storebrand, Vestas. Ex Utdelningar: Footway (2:00 SEK kvartalsvis i preferensaktie), Logistri (2:25 SEK kvartalsvis), Mälaråsen (2:50 SEK, kvartalsvis), Rockwool (32:00 DKK), Wirtek (0:20 DKK)

Fredag

Rapporter

Nobina (kl 8.00), Industrivärden

Utl. rapporter

Fast Retailing

Övrigt

Stämmor: Akelius, B3 Consulting (extra), Bakkafrost, Esen Esports, Invent Medic (extra), Ossdsign (extra).

Ex Utdelningar: HK Scan (0:03 EUR), Link Prop Investment (2:00 SE kvartalsvis), Solnaberg Property (2:00 SE kvartalsvis + extra 0:50 SEK kvartalsvis), Storebrand (NOK 3,25), Vestas (1:14 EUR)

 

AKTIEINDEX

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor. Visa tabellen.

ÖVRIGA TILLGÅNGSSLAG

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden. Visa tabellen.

ALLOKERING

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator. Visa indikatorn.

Med anledning av det nya kunderbjudandet görs anpassningar i Söderberg & Partners taktiska allokeringsindikator. Dessa anpassningar har givit upphov till följande betygsförändringar:

  • Tillgångsslaget Alternativa höjs ett steg, till ett gult betyg (från ett orange)
  • Tillgångsslaget Räntor sänks ett steg, till ett orange betyg (från ett gult)
  • Inom Aktier sänks betyget för Europa ett steg, till ett orange betyg (från ett gult)

Motiveringar

Tillgångsslag Alternativa/Räntor

För att bättre spegla den långsiktiga inriktningen i det nya kunderbjudandet höjer vi betyget för alternativa investeringar och sänker betyget för räntor. Med det vill vi illustrera vår långsiktigt positiva syn på tillgångsslaget Alternativa i den lågräntemiljö vi verkar i och förväntar oss att fortsätta verka i under lång tid framöver. Vårt gröna betyg på aktier finansieras således av ett orange betyg på räntor vilket bättre speglar de relativa avkastningsutsikterna mellan aktier och räntor i rådande del av konjunkturcykeln.

Aktier

I det nya kunderbjudandet renodlas regionsindikatorn då Norden bryts ut ur Europa, tillväxtmarknader slås samman globalt och Japan tas upp i Asien/Stillahavet. I samband med det sänker vi betyget för Europa till orange. Regionen som numera inte innefattar Norden är hårt drabbad av en tredje virusvåg, begränsad vaccintillgång och problematisk vaccindistribution. Vi ser en påtaglig risk för en allt tydligare divergens i ekonomisk återhämtning mellan USA och Europa, till Europas nackdel och ett europeiskt aktieindex har dessutom en mindre fördelaktig sektorkomposition baserat på rådande klimat, där till exempel dagligvarubolag väger tungt.

Räntor

I det nya kunderbjudandet förändras större delen av indikatorn för räntemarknaden. Den nya uppdelningen innebär en tydligare fördelning mellan olika kreditkvaliteter; Stat & Bostad, Investment Grade samt High Yield, samtidigt som vi fortsätter att uttrycka vår syn på duration/ränterisk samt spreadduration/kreditrisk genom reglagen. Vi förespråkar fortsatt låg ränterisk som skydd mot prisförändringar baserat på stigande marknadsräntor, men också ett mer balanserat risktagande mellan de tre segmenten vad gäller kreditkvalitet.

 

Analytikerna bakom veckoanalysen