Snöras och istappar - vilket ansvar har bostadsrättsföreningens styrelse?

10 dec. 2021
Vinterhalvåret innebär ofta hårt arbete och ansvar för bostadsrättsföreningar. Hantering av snöras och istappar är några vanliga exempel som måste hanteras på rätt sätt. Vilket ansvar har man som bostadsrättsförening och vad kan man göra för att förebygga eventuella skador?

Att snön ligger vit på taken är i sig inget problem. När temperaturen däremot skiftar och snön smälter bildas tunga isblock och istappar som förr eller senare kan släppa och riskera att falla mot marken i hög hastighet. Om en bil står parkerad intill fastigheten eller om någon går förbi vid fel tidpunkt kan det bli en farlig och obehaglig överraskning.

Vilket ansvar har bostadsrättsföreningen under vintern?

Hantering av det löpande underhållet av fastigheten är en av de mest tidskrävande och betydande uppgifterna för styrelsen – men det är inte alltid som underhållet hanteras på rätt sätt. Synpunkter om brister i underhåll är ett av de vanligaste klagomålen från medlemmar i bostadsrättsföreningar.

Enligt ordningslagen ska bostadsrättsföreningen, i egenskap av fastighetsägare, röja undan snö och is som kan rasa ned och skada personer och egendom på offentlig plats. Skulle olyckan vara framme vilar ofta ett tungt ansvar på styrelsen i bostadsrättföreningen. Styrelsens ledamöter har i många fall ett gemensamt ansvar, men föreningens ordförande kan också kan bli ensamt ansvarig om bristfälligt underhåll har orsakat skada på person eller egendom.

Föreningens framgång gällande underhåll och ekonomi beror till stor del på hur styrelsen sköter sitt jobb. Ett väl utfört styrelsearbete inkluderar att skydda föreningens ekonomi genom att ha rätt försäkringsskydd.

Tips på vad föreningen bör tänka på i vintertid

  • Det lönar sig sällan att chansa! Teckna ett avtal om skottning av tak med en plåtslagare som är van att arbeta på tak och har rätt skyddsutrustning.

  • Spärra av gångbanor och trottoarer om det finns risk för ras av istappar eller snö.

  • Som fastighetsägare ansvarar man både för de som vistas på och under taket, därför bör en besiktning av taksäkerheten finnas med i underhållsplanen från styrelsen.

  • Säkerställ att det finns rätt egendomsförsäkring för fastigheten och bra ansvarsförsäkring för styrelsen.

 

Går det att försäkra sig mot ansvaret?

En person- eller sakskada på grund av fallande istappar eller snö kan medföra skadeståndsansvar eller straffrättsligt ansvar. Det finns möjlighet att till viss del försäkra sig mot det skadeståndsrättsliga ansvaret genom en ansvarsförsäkring. Det är dock viktigt att tänka på att ansvarsförsäkringar ofta undantar förutsebara skador samt skador som beror på åsidosättande av lag eller föreskrift. I ordningslagen är det formulerat att snöröjning ska ske ”utan oskäligt dröjsmål”. Om man inte följer denna föreskrift finns det därmed stor risk för att ansvarsförsäkringen inte kommer gälla vid eventuell skada.

Skador på själva fastigheten och egendom däri som beror på snötryck eller snöras täcks i regel av egendomsförsäkringen. Här tillämpas ofta en extra självrisk och skyddet är beroende av att man uppnår försäkringens säkerhetsföreskrifter. Vanligtvis kräver försäkringsbolagen här att befintlig snö undanröjs löpande. 

Behöver ni hjälp att se över ert skydd och ansvar?

Det kan vara svårt att välja rätt när det kommer till försäkringar. Genom att ta hjälp av en rådgivare kan ni få vägledning kring vilket skydd ni bör ha, hur långt ert ansvar som fastighetsägare sträcker sig och få en skräddarsydd lösning efter era specifika behov.

Vill du veta mer om försäkringsskyddet för din bostadsrättsförening eller har andra frågor om era försäkringar? Vi på Söderberg & Partners hjälper er gärna. kontaktformuläret så återkommer vi till dig.

Kontakta oss!

Vill du ha hjälp att se över företagets försäkringsbehov? Fyll i formuläret så blir du kontaktad.