Corona – behöver jag vara orolig för mitt pensionskapital?
Utöver allmänpensionen har många svenskar sparande via PPM och tjänstepension. Sparandet sker via fonder och försäkringsbolag. Vanligtvis i aktier, räntor och fastigheter. Så numera är våra pensioner delvis beroende av utvecklingen på världens finansmarknader, vilket kan kännas oroligt i dessa tider.
Aktiemarknaden brukar repa sig efter stökiga perioder
Även om Stockholmsbörsen har svängt extra mycket i år är det inte första gången. Under perioden 1915 – 2015 har aktiemarknaden:
- fallit rejält sju av tio decennier
- i snitt halverats innan börserna har repat sig (Marsh, Staunton & Dimson, 2001)
Men glädjande nog har de flesta större nedgångar historiskt vänt tillbaka uppåt igen efter 18–24 månader. Sett över en längre period har aktier givit ca 3–6% mer i avkastning per år jämfört med räntor (Marsch et al., 2001). Det har historiskt därför lönat sig att stå ut med aktiemarknadens svängningar för att få bättre avkastning till pensionen.
Räntorna är orosmolnet för pensionen
Även om aktiemarknaden åkt jojo de senaste månaderna är det troligtvis ränteläget en pensionssparare bör vara mer långsiktigt orolig för. Idag får en sparare noll procent i sitt räntesparande. Och då har vi inte räknat med prisuppgången i samhället, inflationen, som medför att man tappar en till två procent i köpkraft per år. Därmed minskar pensionskapitalet i köpkraft för varje år som det är investerat i räntor.
Att placera i räntor för att undvika aktiers berg- och dalbana kan därför vara farligare i det långa loppet än att placera i aktier.
Viktiga tumregler när det är turbulent:
- Att sätta av till pensionen löpande – försök behålla pensionsavsättningen även under sämre ekonomiska perioder som nu
- Ha förtröstan - förmodligen kommer det långsiktigt att löna sig att spara i aktier framför räntor. Våga därför investera i aktier till din pension även när det är stormigt
Är du befintlig kund som har frågor kring ditt pensionskapital? Kontakta din rådgivare. Hör annars av dig till oss via formuläret nedan så återkommer vi till dig.
Källa: Marsh, P. R., Staunton, M., & Dimson, E. (2001). Millenium Book II: 101 years of investment returns. London Business School