Se upp för stenskott – så minskar du riskerna

22 jan. 2025
Snart är det vår - och stenskott - i luften. Du känner säkert till att risken för stenskott ökar under våren, men visste du att antalet glasskador på fordon har ökat med 73 procent under den senaste tioårsperioden? Det finns därför goda skäl att se över hur väl företagets försäkring skyddar mot glasskador. Kom även ihåg att informera dina bilburna medarbetare om vad de kan göra för att minska risken för stenskott.

Varför ökar risken för stenskott? ­­­­

Antalet glasskador på fordon har ökat med 73 procent under de senaste tio åren enligt statistik från Svensk Försäkring. Det finns flera orsaker till ökningen. Antalet bilar på svenska vägar har ökat och trafiken har blivit tätare, vilket leder till fler skador. Dessutom används mer grus för att bekämpa halkan – bland annat för att användandet av dubbfria däck har ökat.

Förr utrustades bilar med stänkskydd, eftersom det tidigare var ett krav. Det gjorde att grus och småsten ofta fångades upp. Dessvärre är det ovanligt på nytillverkade bilar nu när stänkskyddskravet är avskaffat.

Numera blir skadorna till följd av stenskott ofta större, eftersom bilrutorna blir tunnare och tunnare på nytillverkade bilar. För att företaget inte ska drabbas av onödiga kostnader, är det därför en god idé att se över företagets försäkring och informera medarbetare om enkla åtgärder som kan minska riskerna.

Täcker försäkringen stenskott?

För att din försäkring ska täcka glasskador, krävs en så kallad kaskoförsäkring. Den omfattar normalt sett stöld-, brand-, maskin-, vagn-, avställnings-, och just glasruteskador. Som regel gäller en lägre självrisk vid stenskott om vindrutan repareras i stället för att bytas ut. Därför är det viktigt att du snabbt vänder dig till en verkstad och får skadan åtgärdad.

Självrisken vid byte av vindrutan kan för personbilar och lätta lastbilar ligga mellan 1 000 - 5 000 kr, dock vanligtvis runt 1 500 kr. För tunga lastbilar är emellertid standarden 35 procent av prisbasbeloppet (alltså ca 20 580 kr 2025) eller som lägst 1 000 kr. Hur hög självrisken är för ditt företag framgår av ditt försäkringsbrev. 

Vid reparation av ett stenskott är självrisken hos många försäkringsbolag bara omkring 200 kr. Genom att snabbt reparera rutan på en verkstad kan du alltså spara flera tusen kronor. Det är därför viktigt att du snabbt åtgärdar skadan och använder stenskottsplåster fram tills att lagningen är klar.

6 tips för att minska risken för stenskott och begränsa skadan

Det finns en hel del som du och dina medarbetare kan göra för att minska risken för glasskador. Vi har listat 6 tips på vad du bör se över redan nu:

  1. Gå igenom villkoren i företagets fordonsförsäkring. Täcker den allt ni behöver? En rådgivare kan hjälpa dig att jämföra er försäkring med alternativ på marknaden för att säkerställa att ni har rätt försäkring för just er verksamhet.
  2. Kom ihåg att sänka farten som förare och hålla avstånd till bilen framför. Då minskar risken för att drabbas av stenskott.
  3. Stenskottskador sker ofta vid påfarter till en ny väg och vid omkörning. Var därför extra vaksam och håll avståndet till bilen framför.
  4. Undvik att köra i mitten av vägen. Ofta samlas grus i mitten av körbanan som lätt kan slungas i väg.
  5. Om du får ett stenskott, är det viktigt att du tejpar över hålet direkt med stenskottsplåster eller en annan kraftig tejp. Det hindrar fukt och smuts från att tränga in i hålet, vilket annars kan göra skadan värre. Stenskottsplåster finns att beställa gratis från olika försäkringsbolag och företag som byter och reparerar bilglas.
  6. Om du har fått ett stenskott, bör du laga det så fort som möjligt - innan en spricka uppstår. På så sätt undviker du att behöva betala onödiga pengar för att byta hela bilrutan. Något som är bra för både företagets ekonomi och miljön.
     

Behöver du hjälp att se över företagets motorförsäkring?

Vi kan hjälpa dig att se över försäkringsskyddet för företagets fordon. Vår kundvolym ger oss den förhandlingskraft som krävs för att pressa priset på er försäkring. Det gör att vi ofta kan erbjuda en premie som är 5-15 % lägre i snitt vid byte av fordonsförsäkring. Det kan såklart variera från kund till kund. 

Vill du få hjälp att se över företagets försäkringsskydd? Fyll i formuläret nedan, så kontaktar vi dig!

 

Kontakta oss!

Vill du ha hjälp att se över företagets försäkringsbehov? Fyll i formuläret så blir du kontaktad.