Vad har arbetsgivaren för ansvar för sina anställda och arbetsmiljön?

26 aug. 2024
Som arbetsgivare har du ett stort ansvar för dina anställdas välmående och säkerhet. Arbetsgivarens ansvar är till viss del lagstadgad – men det finns även ett förväntat ansvar som påverkar synen på dig som arbetsgivare. Vi tittar närmare på frågor som: Vilket ansvar har en arbetsgivare? Vad innebär arbetsgivarens tillsynsansvar? Och vilka försäkringar måste en arbetsgivare ha?

Vad säger Arbetsmiljölagen?

Arbetsgivarens lagstadgade ansvar styrs framför allt av Arbetsmiljölagen (AML). Kortfattat säger lagen att alla arbetsgivare måste arbeta systematiskt med arbetsmiljön och ta ett aktivt ansvar för sina anställdas hälsa och säkerhet. 

Lagen säger även att arbetsgivarens ansvar omfattar både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Arbetsmiljölagen gäller för alla arbetsplatser i Sverige, allt från kontor till fabriker. 

Arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön

Vilket ansvar har en arbetsgivare för arbetsmiljön och hur långt sträcker sig arbetsgivarens ansvar för anställda? Arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön handlar om att du är skyldig att se till att miljön är säker och hälsosam för alla anställda. Dessutom måste arbetsgivaren arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågor. 

Så vad menas egentligen med det? För att förenkla det, kan vi säga att det handlar om att du som arbetsgivare har ansvar att identifiera och förebygga risker för olyckor och hälsoproblem. 

Som arbetsgivare har du alltså även ansvar för att se till att den psykosociala arbetsmiljön är bra. Det innebär att du ska jobba aktivt för att skapa trivsel och förebygga stress och mobbning. I en del fall kan du som arbetsgivare även behöva ordna regelbundna hälsoundersökningar för att säkerställa att din medarbetare inte påverkas negativt av arbetsmiljön

En annan del av arbetsgivarens ansvar för anställda handlar om att du ska ge dina medarbetare förutsättningar att utföra sina arbetsuppgifter på ett säkert sätt. Det kan ske genom nödvändig utbildning, säkerhetsutrustning och information. Dessutom ska arbetsmiljöarbetet dokumenteras och utvärderas regelbundet för att ni ska kunna förbättra arbetsförhållandena och förebygga arbetsrelaterade skador och sjukdomar.

Arbetsgivarens ansvar vid arbetsskada

Vad säger då lagen om arbetsgivarens ansvar vid arbetsskada? Om en arbetsskada skulle inträffa, är det arbetsgivarens ansvar att agera snabbt och effektivt. Arbetsgivaren ska rapportera alla arbetsskador till Försäkringskassan och de mer allvarliga arbetsolyckorna och de allvarliga tillbuden till Arbetsmiljöverket. 

Det ingår även i arbetsgivarens ansvar för anställda att genomföra en utredning av händelsen och vidta åtgärder för att förhindra att liknande olyckor ska inträffa i framtiden. 

Som arbetsgivare ska du dessutom säkerställa att din skadade medarbetare får den vård och rehabilitering som behövs för att kunna återgå till arbetet. 

Obligatoriska och rekommenderade försäkringar för arbetsgivare

För dig som arbetsgivare finns det några försäkringar som är obligatoriska enligt lag, medan andra försäkringar är rekommenderade till arbetsgivare för att ge extra skydd till både dina anställda och företaget. Här har vi listat de försäkringar som en arbetsgivare måste ha:

  • Arbetsskadeförsäkring. Försäkringen täcker olyckor och arbetssjukdomar som inträffar i tjänsten. Enligt lag måste alla arbetsgivare teckna arbetsskadeförsäkring för sina anställda. Det säkerställer att dina medarbetare får ersättning vid skador eller sjukdomar som har orsakats av arbetet.
  • Allmänna sjukförsäkringen (via socialförsäkringssystemet). Genom socialförsäkringssystemet har alla anställda rätt till sjukpenning vid sjukdom. Det ingår i arbetsgivaravgiften.

Utöver ovan nämnda försäkringar kan det vara bra att även överväga några frivilliga, men rekommenderade, försäkringar:

  • Tjänstepensionsförsäkring (som kan vara ett krav vid kollektivavtal).  Denna pensionsförsäkring kompletterar den allmänna pensionen. Om företaget omfattas av kollektivavtal, är en tjänstepensionsförsäkring ofta ett krav. Men även om ditt företag inte har kollektivavtal, bör du överväga att erbjuda det som en viktig förmån till dina medarbetare. 
  • Sjukvårdsförsäkring. Täcker kostnader för privat sjukvård och snabbar upp tillgången till vård. Även om det inte är ett lagkrav, kan denna försäkring bidra till snabbare återgång till arbete vid sjukdom eller skada.
  • Ansvarsförsäkring. Skyddar företaget och anställda i ledande positioner mot skadeståndskrav från tredje part vid olyckor eller skador. 
  • Företagsförsäkring. En paketförsäkring som täcker en rad risker som egendomsskador, avbrott och rättsskydd. En företagsförsäkring ger företaget ett brett skydd för olika typer av risker som kan påverka företagets verksamhet och arbetsmiljö.

Utöver de obligatoriska försäkringar som finns för arbetsgivare, är det alltså viktigt att du ser över att företaget har ett försäkringsskydd som matchar er unika riskprofil. De frivilliga försäkringarna ovan är exempel på hur du kan utöka skyddet för att skapa ytterligare trygghet och säkerhet. Något som även kan stärka ert varumärke som arbetsgivare.

Vad innebär arbetsgivarens tillsynsansvar?

Tillsynsansvaret kommer med ditt arbetsgivaransvar och innebär att du kontinuerligt måste övervaka och kontrollera arbetsmiljön för att säkerställa att den uppfyller lagens krav. Så vad innebär arbetsgivarens tillsynsansvar mer i detalj? Det innebär att du ska: 

  • Genomföra regelbundna kontroller. Arbetsgivaren måste regelbundet kontrollera arbetsplatsen för att identifiera och åtgärda eventuella risker.
  • Dokumentera. Alla insatser och kontroller ska dokumenteras. Detta fungerar som bevis på att du som arbetsgivare har uppfyllt dina skyldigheter.
  • Åtgärda problem. Om problem skulle upptäckas måste du som arbetsgivare vidta åtgärder omedelbart för att lösa dem. Det kan innebära att du behöver reparera utrustning, förbättra rutiner eller låta dina medarbetare gå en extra utbildning.
  • Samarbeta med skyddsombud. Skyddsombud finns på många arbetsplatser. De representerar företagets anställda i arbetsmiljöfrågor. Arbetsgivaren är skyldig att samarbeta med skyddsombudet för att förbättra arbetsmiljön.

Syftet med tillsynsansvar är att arbetsgivare ska arbeta för en säker och hälsosam arbetsmiljö för sina anställda. Det handlar egentligen om mycket mer än att uppfylla lagkrav, eftersom det bidrar till en mer produktiv och trivsam arbetsplats.

Vill du få hjälp att se över företagets försäkringsskydd?

Vi hjälper många företag att hitta rätt försäkringar för sin verksamhet. Vi använder vår förhandlingskraft som försäkringsförmedlare för att förhandla fram riktigt bra villkor till rätt pris.

Vill du veta mer? Kontakta oss via formuläret på denna sida, så återkommer vi till dig.

Kontakta oss!

Vill du ha hjälp att se över företagets försäkringsbehov? Fyll i formuläret så blir du kontaktad.