Försäkringstips när du ska jobba på distans utomlands

26 sep. 2024
Att jobba på distans utomlands kan vara en dröm för många, men det finns några viktiga saker som du bör se över innan du tar steget ut i världen. Inte minst när det kommer till försäkringar. Hur säkerställer du att du är rätt försäkrad när du arbetar från en solig strand eller ett mysigt kafé i en annan tidszon? Vi reder ut vad du behöver se över när du planerar för distansarbete utomlands. Och vilket ansvar arbetsgivaren har för medarbetare som jobbar från utlandet.

Skyddas du av företagsförsäkringen under distansarbete utomlands?

När du ska jobba på distans utomlands, är det viktigt att förstå hur företagets försäkring skyddar och om det räcker för att täcka de risker du exponeras mot. Många svenska arbetsgivare har försäkringar som skyddar dig som medarbetare även om du befinner dig utomlands, men det finns en del begränsningar.

En del försäkringar gäller bara inom EU eller för resor som är kortare än ett visst antal dagar. Kontrollera alltid med din arbetsgivare vilka policyer som gäller och om du behöver en särskild tilläggsförsäkring för att du ska ha ett fullgott skydd när du arbete utanför Sveriges gränser. Tänk också på att om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka utomlands, kan det krävas att du har kontaktat din försäkringsgivare i förväg för att få ersättning. De behöver nämligen veta vilket land du jobbar i, eftersom det kan påverka riskbedömningen och i längden premien och försäkringsbarheten.

När du har undersökt hur företagsförsäkringen skyddar dig när du jobbar utomlands på distans, behöver du även se över ditt privata försäkringsskydd.

Var går gränsen mellan företagsförsäkring och privata försäkringar?

Det kan kännas svårt att sätta sig in i var gränsen går mellan vad som täcks av företagsförsäkringen och vad som faller under dina privata försäkringar. Vanligtvis täcker företagsförsäkringen bara det som är direkt kopplat till ditt arbete, såsom arbetsskador, risker som du står inför under tjänsteresor och lös egendom som ägs av företaget.

För att vara skyddad under din fritid eller om du reser för nöjes skull, behöver du en privat reseförsäkring. Dessutom täcker företagsförsäkringen oftast inte sjukvårdskostnader utanför arbetstid, vilket innebär att en privat sjuk- och olycksförsäkring kan vara nödvändig. Att förstå var gränserna går mellan olika försäkringar är avgörande för att undvika oväntade kostnader. Ta med fördel hjälp av en rådgivare för att se över att du har det skydd som du behöver för distansarbete utomlands.

Arbetsgivarens ansvar för medarbetare som ska jobba på distans utomlands

Som arbetsgivare har du ett omfattande ansvar för medarbetare som jobbar utomlands. Här är några exempel på vad som ingår i arbetsgivarens ansvar:

  • Arbetsmiljöansvar. Arbetsgivaren ansvarar för att medarbetaren har en säker och hälsosam arbetsmiljö, även vid distansarbete utomlands. Risker ska förebyggas inom ergonomi och arbetsbelastning och eventuella arbetsskador ska rapporteras.
  • Försäkringsskydd. Arbetsgivaren måste säkerställa att medarbetaren är rätt försäkrad under arbetstid. Vanliga företagsförsäkringar kanske inte täcker arbete utomlands och tilläggsförsäkringar kan därför vara nödvändiga, särskilt för sjukdom och olycksfall.
  • Arbetstillstånd och juridiska krav. Arbetsgivaren ansvarar för att medarbetaren har lagligt arbetstillstånd i landet. Brister i detta kan skapa juridiska problem för både arbetsgivare och medarbetare.
  • Dataskydd och säkerhet. Arbetsgivaren måste säkerställa att företagets data och personuppgifter hanteras säkert i enlighet med GDPR och lokala dataskyddslagar, vilket kan kräva extra säkerhetsåtgärder. Om detta ansvar skulle brista, kan det även försäkras genom vissa ansvarsförsäkringar.
  • Arbetstid och villkor. Arbetsgivaren ska följa svenska regler för arbetstid och arbetsvillkor, även om arbetet sker på distans, om inget annat har överenskommits.

Arbetsgivarens ansvar vid distansarbete utomlands spänner alltså över flera områden och påverkas av lagar i både Sverige och det land som medarbetaren ska arbeta i.

7 vanliga fallgropar att se upp för vid distansarbete utomlands

Det finns flera vanliga fallgropar när det gäller försäkringsskydd vid distansarbete utomlands. En av de vanligaste missuppfattningarna är att din svenska försäkring täcker allt, även utomlands. Sanningen är att många försäkringar har undantag för en del länder och för olika typer av aktiviteter.

Flera försäkringsvillkor kan variera kraftigt mellan olika försäkringsgivare. Här är några av de vanligaste fallgroparna som du bör se över:

  1. Skyddet varierar vid behov av sjukvård och medicinsk evakuering. Många sjukförsäkringar, både företags- och privata, ger olika mycket skydd beroende på vilket land du befinner dig i. I vissa länder kan sjukvårdskostnaderna vara betydligt högre än i Sverige och det är inte ovanligt att försäkringar har högre självrisker eller lägre ersättningsbelopp utomlands.
  2. Medicinsk evakuering kan vara en särskilt dyr kostnad som inte alltid täcks av vanliga försäkringar. Det är viktigt att kontrollera om din försäkring täcker kostnader för att transportera dig till ett sjukhus i ett annat land eller hem till Sverige om det skulle bli nödvändigt.
  3. Ansvarsförsäkringens ger olika skydd i olika länder. Ansvarsförsäkringen, täcker skadeståndsskyldighet, vilket kan bli en följd av skador du orsakat på andra personer eller deras egendom. Men den kan variera i täckning beroende på var du arbetar. I vissa fall gäller försäkringen bara inom ett visst geografiskt område eller upp till ett visst belopp. Om du jobbar i ett land med högre rättskostnader eller högre skadeersättningsnivåer, är det viktigt att säkerställa att ditt ansvarsskydd är tillräckligt.
  4. Tjänstereseförsäkring kan ha begränsningar i tid. Tjänstereseförsäkringar är specifikt utformade för att täcka kortare tjänsteresor och tjänsteärenden. Dessa försäkringar kan ha begränsningar i hur länge de gäller – till exempel max 90 dagar per resa. Om du planerar att vistas utomlands under en längre period kan du behöva ytterligare skydd.
  5. Skyddet för din arbetsutrustning gäller kanske inte i alla länder. Om du tar med dig arbetsutrustning som datorer, kameror, eller annan teknik när du ska jobba på distans utomlands, är det viktigt att din försäkring täcker stöld eller skada på dessa föremål. Vissa företagsförsäkringar täcker bara arbetsutrustning inom hemlandet eller för ett begränsat antal dagar utomlands. Se över om du behöver komplettera med ytterligare skydd.
  6. Ditt rättsskydd och juridisk hjälp kan ha geografiska begränsningar. Om du hamnar i en rättslig tvist utomlands kan rättsskyddet i din försäkring vara avgörande. Försäkringar kan variera stort i fråga om hur mycket juridisk hjälp de ger ersättning för, vilka tvister som omfattas och i vilka länder som försäkringen gäller. Om du jobbar i ett land med ett annat rättssystem än det svenska kan detta vara särskilt viktigt.
  7. Lokala lagar kan kräva försäkringar som du saknar. I en del länder måste du ha specifika försäkringar för att kunna arbeta lagligt i landet. Det kan till exempel handla om en socialförsäkring eller ett hälsoskydd. Det kan även finnas krav på att vissa yrkesgrupper ska ha ansvarsförsäkringar, samt vissa beloppsgränser på dessa. Dessa krav kan skilja sig kraftigt från våra svenska regler, därför är det viktigt att säkerställa att dina försäkringar uppfyller både svenska och lokala lagkrav.
  8. Vanligt med undantag för riskfyllda aktiviteter. Om du planerar att delta i någon form av riskfyllda aktiviteter (till exempel dykning, bergsklättring eller motorsport) under din tid utomlands, bör du noggrant granska försäkringens undantag. Många försäkringar har specifika klausuler som utesluter täckning för skador eller olyckor som uppstår under sådana aktiviteter.

Genom att noggrant granska villkoren i dina försäkringar, eller genom att låta en försäkringsråddgivare göra det, kan du undvika potentiella kostsamma överraskningar när du ska jobba på distans utomlands.

Med rätt planering kan du känna dig trygg och njuta av din tid utomlands.

Kontakta oss!

Vill du ha hjälp att se över företagets försäkringsbehov? Fyll i formuläret så blir du kontaktad.