Vi har en del att lära av grekernas sätt att förhandla villkor på lån

13 juli 2015
Olof Lindqvist
Olof Lindqvist 
Chef Kapitalrådgivning

Idag är det svårt att slå på radion eller tv:n utan att höra ordet ”grexit”. Ordet syftar till om Grekland tvingas lämna europasamarbetet på grund av deras dåliga ekonomi. De grekiska ledarna har under de senaste veckorna ihärdigt förhandlat med EU om att få bättre villkor på sina lån. Trots att deadline på deadline passerats så har förhandlingen fortsatt och nu ser det ut som att det i alla fall finns en överenskommelse som kortsiktigt löser Greklands problem. Denna blogg ska dock varken handla om Greklands skulder eller konsekvenserna av en ”grexit”, ni ska istället få ta del av mina reflektioner över att svenska konsumenter faktiskt har en del att lära sig av grekerna när det gäller förhandling av villkoren för sina skulder.

Att gå till banken och låna pengar är inte som att köpa en matkasse på ICA och snällt betala det som star på prislappen innan man går ut ur butiken. Prislistan är något banken hoppas kunden ska betala men den kunnige vet att priserna är i allra högsta grad förhandlingsbara. Nyligen infördes ett regelverk som ska hjälpa oss konsumenter mot banken genom att banken tvingas redovisa vilket snittpris de ger på sina bolån. Detta kommer leda till att det blir lättare att jämföra bankens offert då man får reda på vad den genomsnittliga kunden betalar i verkligheten. Nu när denna statistik har funnits några månader kan vi faktiskt se rätt spännande men också skrämmande statistik.

Om vi tittar på prislistan hos de fyra storbankerna avseende 3 månaders bolåneränta kan vi se att alla bankerna har i princip samma officiella prislapp. Bara någon enstaka hundradel skiljer utgångspriset åt, ungefär som att köpa mjölk på ICA eller Coop. Ingen av storbankerna väljer att priskriga officiellt då de har mycket att vinna på ett högt utgångspris.
Nu när statistiken blivit officiell över den verkliga räntan som kunderna betalar kan vi dock se att verkligheten är helt annorlunda. Bäst på att förhandla är SEBs kunder som prutat ner listpriset på 3 månadersräntan med nästan 30 %. Då ska vi ändå veta att många kunder har fått betydligt lägre pris än så och det är också många kunder som inte är medvetna och betalar betydligt mer. Snitträntan hos SEB var under juni 1,42 % vilket är hela 0,21 % enheter lägre än hos Handelsbanken som tog ut den högsta snitträntan under samma period. Verkligheten visade relativt stor skillnad trots att bankernas officiella prislistor är nästan identiskt lika.

Mitt första sommartips för en bättre ekonomi blir alltså. Gör som grekerna, sätt höga på gränsen till orimliga mål och ge aldrig upp i förhandlingen, för den som inte har något att förlora kan vara rätt kaxig mot banken. Det du vinner på att pruta med banken kan du spara eller varför inte spendera i höst tillsammans med en sparad veckas semester.
Åk till Grekland, solen kommer med säkerhet finnas där, priserna kommer nog också vara gynnsamma och landet kommer säkert behöva allt stöd man kan få.

Njut av sommaren oavsett hur vädret blir, nästa vecka kommer fler sommartips på hur du kan förbättra din ekonomi.

//Olof