Hur kan börsen påverkas av det amerikanska valet?
Oväntade börsrörelser vid föregående val
Det är viktigt att komma ihåg att ingen situation är den andra lik. Det är lätt att hävda att den pågående coronapandemin kan påverka valresultatet, att penningpolitiken är mer stimulativ än någonsin eller att börsen redan har stigit kraftigt inför valet.
Om vi tittar tillbaka på presidentvalet år 2016 – då föll aktiemarknaderna varje gång Donald Trumps chanser ökade i opinionsmätningarna inför valet. Nästan alla marknadsaktörer trodde på en nedgång om Trump vann valet. Men börsen steg direkt efter valresultatet och plötsligt var det självklart att presidenten skulle föra en tillväxt- och därmed aktieägarvänlig politik. Framförallt var det cykliska sektorer, såsom finans och råvaror, som steg den första handelsdagen efter valet. Initialt fanns även stora förhoppningar om infrastruktursatsningar, men det kom att bli främst skattelättnaderna år 2018 som bidrog till en brant stigande börs.
Eller var det verkligen skattelättnaderna som bidrog till börslyftet? Och vad säger egentligen den amerikanska politiken om avkastningen på aktiemarknaderna? Vad gäller just skatterna så har de historiskt haft en relativt liten påverkan på börsen. Exempelvis höjde Barack Obama skatterna under år 2013 och ändå steg den amerikanska aktiemarknaden mycket kraftigt därefter. I övrigt kan man också konstatera att börsen har gått bättre under perioder då det har varit ett demokratiskt styre, men som indikerat tidigare finns naturligtvis en mängd saker som kan påverka utfallet.
Skillnaderna mellan Trump och Biden
Och för att komma tillbaka till att alla situationer skiljer sig åt är fokus nu helt på coronapandemin. De valfrågor som har absolut högst prioritet är vilka ekonomiska effekter virusspridningen har och öppnandet av den amerikanska ekonomin. Två frågor där de två kandidaterna, Donald Trump och Joe Biden, skiljer sig åt. Joe Biden är något mer försiktig till att öppna upp landet, medan Donald Trump uppmuntrar stater att öppna så snabbt som möjligt.
En rad andra frågor skiljer kandidaterna åt när det kommer till skatte- och handelspolitik, stimulanser och hälsovårdssystemet. Trump väntas föra en fortsatt stimulativ politik, medan Biden exempelvis har lovat att vända vissa av de genomförda skattesänkningarna. Fokus ligger dock på den ekonomiska återhämtningen som troligtvis leder till att denna fråga förskjuts på till framtiden.
Biden kritiserar dessutom Trumps tullkrig, medan Trump fortsätter att attackera Kina. IT-jättarnas marknadsdominans, som har varit den starkast bidragande faktorn till den goda avkastningen på börsen, men också till stor del påverkat vårt sätt att leva, försöker dock båda tona ned något även om en ny stämningsansökan mot Google nyligen lämnats in. En förstärkt reglering av sektorn skulle kunna få stort genomslag för investerare.
Utfall – spända handelsrelationer eller mer globalisering
Så vad kan man då förvänta sig av börsen givet utfallet i valet? Frågan är naturligtvis svår att svara på, och det är inte bara vald president utan även utfallet i kongressen som kan påverka de framtida möjligheterna. Om Trump tar hem valsegern kan vi räkna med fortsatt fokus på amerikanska prioriteringar med spända handelsrelationer, och i så fall en potentiell fortsatt överavkastning för den amerikanska aktiemarknaden. Men om Biden står som segrare bör en mer kina- och europavänlig politik ligga i korten, vilket skulle öppna upp för en tillbakagång till mer globalisering.
Bortse från spekulationerna
I skrivandets stund är det ett tag kvar till valet och mycket kan fortfarande hända. Det innebär även att spekulationerna bara kommer att öka de närmaste månaderna. Redan nu kan man exempelvis se en viss samrörelse mellan ökad virusspridning och en demokratisk ledning i valrörelsen. Mitt tips är dock att vara försiktig med denna typ av analyser då mycket fortsatt kan ändras. För det lite annorlunda den här gången. Vanigtvis är den ekonomiska tillväxten som högst under ett valår, vilket inte är fallet den här gången. Däremot går börsen relativt bra, vilket den även har gjort historiskt.
En sak är säker och det är att marknaderna ogillar osäkerhet. Vid tidigare presidentval när osäkerheten över utfallet har varit som störst har börsutvecklingen varit dämpad inför valet. Dessutom är eventuella tidsförskjutningar med påföljande maktvakuum troligtvis en större risk än själva utfallet. Så vi får hoppas på en tydlig valrörelse och snabbt valresultat.
Har du frågor eller funderingar kring USA-valet och hur det kan påverka din ekonomi? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.