
Försvarsbolag på börsen – expertens syn på försvarsinvesteringar

Stark utveckling för europeiska försvarsbolag på börsen
Sedan den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari 2022 har många europeiska försvarsbolag fått en mycket god avkastning. Svenska SAAB har från invasionen fram till börsstängning den 31 mars i år åtnjutit en avkastning på 665 procent, och tyska Rheinmetall på 1372 procent.
Utvecklingen tog ytterligare ett skutt efter säkerhetskonferensen i München, då den amerikanske vicepresidenten, JD Vance, klargjorde med all önskvärd tydlighet att Europa måste kunna stå på egna ben eftersom USA:s försvarspolitik kommer att ha fokus på annat håll.
Efter denna konferens har vi sett ett tydligt fokus på ökade försvarssatsningar, både från media och från europeiska politiker. Mycket av detta har diskuterats tidigare, men nu verkar det som att europeiska politiker äntligen inser allvaret i den situation vi befinner oss i.
Mycket kommer behöva göras för att Europa ska kunna försvara sig mot den ryska aggressionen och det kommer kräva stora investeringar. Bland annat har NATO:s generalsekreterare Mark Rutte diskuterat att de europeiska ländernas försvarsutgifter bör öka från dagens NATO-mål om två procent av BNP till en bra bit över tre procent.
USA har kommunicerat att de vill att anslagen höjs till fem procent av BNP. För att kunna genomföra dessa investeringar har diskussioner förts om att lätta på skuldtaken på EU-nivå, förutsatt att länderna lånar pengar till att genomföra just försvarssatsningar.
Försvarsbolagens aktier är redan högt värderade
Marknaden tycks redan ha räknat med mer omfattande investeringar än vad som än så länge har genomförts. Aktiekurserna för försvarsbolag i Europa har stigit långt mycket mer än bolagens förväntade vinster har gjort.
Förväntningarna på att vi kommer se en långsiktig ökning av försvarsinvesteringar ligger alltså redan i kurserna för dessa bolag.
Det är ganska lätt att dra slutsatsen att ökade försvarsanslag leder till en positiv avkastning för försvarsbolagen. Men kom ihåg att det sker redan då marknaden får nys om att dessa satsningar är på väg, inte när de faktiskt implementeras. Detta innebär att aktiekurserna redan har tagit hänsyn till förväntningar om ökad försäljning för dessa bolag, vilket är varför de har stigit så mycket som de har gjort.
Bör jag investera i försvarsbolag på börsen – eller har tåget gått?
Att försvarsbolagens försäljning med stor sannolikhet kommer att öka är inte nödvändigtvis skäl nog att investera i försvarsbolag på börsen. Om du överväger försvarsinvesteringar bör du fråga dig själv om du tror att försvarsbolagens försäljning kommer att öka mer än vad andra investerare tror.
Något annat som du bör ta i beaktning när du ska ta investeringsbeslut är att försvarssatsningar inte enbart innebär att försäljningen av vapen ökar. Det finns även helt andra typer av bolag som kan komma att gynnas av ökade försvarsutgifter.
Om du tänker dig att de europeiska länderna ska köpa exempelvis stridsflygplan, och de vill kunna nyttja dessa, så finns det även annat som de kommer att behöva upphandla. Exempelvis skulle det innebära ett ökat behov av flygbaser, hangarer och landningsbanor.
Det är inget som försvarsbolag levererar, utan då är det snarare byggbolag som gynnas. För att använda flygbaserna på ett lämpligt sätt kan de även behöva krypterad kommunikationsutrustning, IT-system och mycket annat. Satsningarna kan med andra ord gynna en betydligt bredare uppsättning av bolag än vad många först tänker.
Kom ihåg att försvarssektorn är en relativt liten del av ett globalt börsindex. Aerospace & Defense är en underkategori till industrisektorn. Industri utgör cirka 10 procent av ett globalt börsindex, och denna underkategori utgör i sin tur cirka 20 procent av industrisektorn. Det rör sig alltså om cirka två procent av världsindex. Det finns också relativt få direkta försvarsbolag på globala börser, och utbudet av fonder med stor exponering mot dessa bolag är begränsat. Många av bolagen, till exempel Boeing, är dessutom till stor del leverantörer av kommersiella flyg, inte bara militära.
Vi på Söderberg & Partners har ingen specifik syn på försvarsbolagen, men vi har en syn på den breda industrisektorn. För närvarande är vår syn på sektorn neutral. Ökade försvarssatsningar kan bidra positivt, samtidigt som vissa konjunkturella problem och tullar väger negativt.
Vår syn på exkludering av försvarsbolag
På Söderberg & Partners har vi inga exkluderingskriterier mot konventionella vapen i våra portföljer. Anledningen till detta är att vi ser vikten av att länder ska kunna försvara sig, sin demokrati och mänskliga rättigheter.
Samtidigt har vi inte heller några dedikerade investeringar riktade specifikt mot försvarsbolag. Vi låter fondbolagen som vi är investerade i avgöra om denna typ av investeringar passar deras förvaltningsmodell. Sedan avgör vi om fonderna passar oss.
Försvarsbolagen är en liten skara bolag, både till antal och som andel av index. Det gör att vi förordar en bred exponering mot industrisektorn och mot börsen generellt, snarare än att försöka ta en stor exponering mot en liten nisch.
Vill du få hjälp att se över dina investeringsmöjligheter?
Varmt välkommen att kontakta oss via formuläret nedan, så återkommer vi till dig.