5 viktiga saker att tänka på när du väljer fonder
Vad är fonder?
I fonder samlas kapital från olika finansiella tillgångar, till exempel aktier, obligationer, fastigheter och värdepapper. Fonder administreras av professionella förvaltare och målet är att diversifiera portföljen och minimera riskerna genom att sprida investeringarna över olika tillgångar. Du som investerare äger andelar i fonden och delar på dess avkastning. I och med att fonder erbjuder möjlighet till långsiktigt sparande, kapitalskydd och tillgång till flera olika marknader är de ofta en viktig del i många investeringsstrategier.
5 saker att tänka på när du ska välja fonder
-
Risk. Min uppfattning är att ju mer kunskap människor har om investeringar, ju mer tenderar de fokusera på hur mycket pengar de är beredda att förlora, snarare än hur mycket pengar de kan tjäna. En bra utgångspunkt är att börja med att ställa sig själv frågan; hur mycket pengar kan jag förlora och ändå sova gott om natten? Är svaret på frågan väldigt lite pengar, kan det vara värt att fundera på att exempelvis placera mer av dina pengar i räntefonder.
-
Avkastning. Vilken fond som kommer att generera högst avkastning framöver beror på en mängd olika saker, men generellt ger en högre risk en högre möjlighet till avkastning, och vice versa. Småbolagsfonder, branschfonder (exempelvis läkemedelsfonder) och tillväxtmarknadsfonder tenderar att ha en högre risk, medan räntefonder och breda regionsfonder eller globalfonder tenderar att ha en lägre risk – för att nämna några exempel. I tidigare blogginlägg har jag även skrivit om skillnader i avkastning för indexfonder och skillnader i avkastning för aktivt förvaltade fonder.
-
Kostnad. Även om jag argumenterar för man inte enbart ska fokusera på avgiften är det onekligen en viktig sak att tänka på när man väljer fonder. Att på förhand säga vilka fonder som kommer ge högst avkastning framöver är svårt, men genom att titta på avgiften vet man i alla fall vad man kommer att få betala. Indexfonder och räntefonder tenderar att ha en lägre avgift, vilket de också bör ha, eftersom möjligheten till överavkastning är begränsad; avkastningen för indexfonder efterliknar marknadens och räntefonder tenderar att ge en låg avkastning eftersom de har låg risk.
-
Hållbarhet. Ju mer pengar som investeras i en hållbar fond, desto större möjlighet har fonden att påverka de företag den investerar i. Påverkansarbete kan exempelvis ske genom att fonden tar kontakt med bolag och driver frågor såsom rutiner mot korruption eller mer miljöhänsyn. Hållbara investeringar kan dock göras på olika sätt. Därför kan det vara bra att läsa i fondens placeringsinriktning eller på Hållbarhetsprofilen vad den har för hållbarhetsstrategi. För er som är intresserade av hållbara investeringar finns det även massor att läsa på Kajsa Brundins blogg.
-
Specifika tips & trix. Ovan är några av de vanligaste sakerna som kan vara bra att tänka på vid valet av fonder. Men det finns även mer specifika saker som kan vara bra att tänka på beroende på vilken typ av fond du investerar i, exempelvis varför det kan vara en nackdel med stora småbolagsfonder eller en fördel med kvantfonder på vissa marknader. Mer tips och trix kommer framöver!