Veckoanalysen 25 november – 29 november
Redo för fallande räntor

Efter den senaste tidens ränteuppgång och starka vinsttillväxt i USA positionerar vi oss för fallande globala räntor och tar mer kreditrisk. Nvidias rapport bekräftade bolagets starka position inom IT-sektorn. I veckan är konjunktur- och inflationsdata i fokus.
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Veckans viktigaste

Det viktigaste för börsen just nu

Stockholmsbörsen ser översåld ut

OMXS är ca -2,5 procent sedan USA-valet, vilket kan jämföras med ca +6,5 procent för S&P 500, mätt i kronor. Det finns flera faktorer bakom OMXS svaga utveckling (tulloro, eskalering av Ukraina-Ryssland kriget och högre räntor). Vi anser att OMXS nu är översåld (se graf) och ser fortsatt positivt på marknaden. Det finns flera argument som talar för nordiska aktier, såsom en konjunkturåterhämtning 2025 och en attraktiv värdering.

Hur mår svensk ekonomi?

Bolag räknar nu med en återhämtning under 1H 2025. Stämningsläget i ekonomin har redan förbättrats och hushållens konfidensindikator är över normal nivå. I veckan släpps sentimentet för nov. och ordinarie BNP-utfall. Enligt BNP-indikatorn var tillväxten -0,1 procent kv/kv. Utfallet var under Riksbankens prognos och bekräftas det ökar risken för en lägre räntebana. Vi ser  en 25 bps sänkning i december trots en svag krona.

Torsdag– Konjunkturbarometern, Fredag – BNP 3Q

Hur går tankarna hos Fed?

Feds protokoll kan ge en inblick i resonemanget kring en ev. räntesänkning den 18 dec. Antalet sänkningar för 2025 har justerats ned av marknaden. Vissa Fed-ledamöter menar att ekonomin och inflationen motiverar långsamma sänkningar, medan andra fokuserar på arbetsmarknaden. För okt. låg kärninflationen kvar på 3,3 procent och huvudsiffran ökade till 2,6 procent. Både BNP och PCE-inflationen blir centrala för Feds framtida agerande.

Tisdag – Fed protokoll, Onsdag – BNP 3Q (prel.), PCE-inflation

Marknadskommentar

Redo för fallande räntor

Efter den senaste tidens ränteuppgång och starka vinsttillväxt i USA positionerar vi oss för fallande globala räntor och tar mer kreditrisk. Nvidias rapport bekräftade bolagets starka position inom IT-sektorn. I veckan är konjunktur- och inflationsdata i fokus.

Betygsförändringar inom Räntor – tar mer kreditrisk

Redan innan presidentvalet började USA-räntorna stiga p.g.a. bra USA-data och en ökad sannolikhet för en Trump-vinst. Trump och Republikanerna har förespråkat en inflationistisk politik vilket lär dämpa takten av Feds räntesänkningar, allt annat lika.

Räntenivåerna är nu kring de som Fed tidigare ansåg vara restriktiva, vilket bör begränsa uppsidan framgent. Vi bedömer att marknadens prissättning speglar de nya förutsättningarna där höjda tullar delvis redan är inprisat. Inflationstakten är dessutom nära målet, vilket talar för att Fed kommer att fortsätta att sänka styrräntan.

Således finner vi läget gynnsamt att öka global duration - obligationer med längre löptid gynnas relativt mer när räntor faller. Vi väljer att uttrycka detta genom att öka exponeringen mot företagsobligationer med kreditbetyg IG, som har en längre löptid än vårt svenska innehav. Samtidigt är vi bekväma med att äga krediter i en tid då amerikanska bolag uppvisar god vinsttillväxt och ekonomin är motståndskraftig. Trumps aviserade skattesänkningar väntas också förbättra företagens balansräkningar, vilket gynnar bolags kreditvärdighet och skapar en bra miljö för att ta kreditrisk.

Nvidias rapport lika viktigt som Fed numera

Bolaget, som var sist ut bland M7, slog även det förväntningarna på flera parametrar. Omsättningen steg med 94 procent i årstakt, vinsterna mer än dubblerades och vinsten per aktie var 81 cent istället för väntade 74 cent. Dessutom signalerade man att produktionsstörningarna för Blackwell-chippen lär avta något framöver och leveranser kan ske under kommande kvartal. Trots den starka rapporten mottogs även denna svalt av marknaden.

Givet bolagets storlek får dess kvartalsrapport stor påverkan på marknaden och rapportsläppet anses vara lika viktigt som Feds räntebesked. Anledningen är att Nvidia är världens största bolag och utgör snart 5 procent av världsindex (MSCI ACWI). Således är bolaget viktigt att fortsätta följa dels för att det driver hela marknaden och sektorn, dels för att vi har en övervikt mot IT.

Bland de sista pusselbitarna inför ECB-mötet

Preliminär inflationsdata, som släpps i veckan, blir den sista inför ECB:s räntebesked i december. Ytterligare vägledning kring euroländernas ekonomier fås av olika sentimentsindikatorer. Data, såsom PMI, är fortsatt svag vilket gör veckans utfall intressanta.

Tabeller

Utveckling

Aktiemarknad

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor.

Visa tabellen

Räntor, valutor & råvaror

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden.

Visa tabellen
Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen
Författare

Analytikerna bakom veckoanalysen

Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg
Gustav Brandén
Gustav Brandén 
Studentanalytiker
Podcast

Lyssna på Veckoanalysen i poddformat

Få analyserna direkt i din inkorg

Veckoanalysen ger dig de viktigaste händelserna den senaste veckan och tipsar om vad du bör hålla ögonen på kommande vecka.

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Söderberg & Partners står under Finansinspektionens tillsyn. Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Data i tabeller och grafer sammanställs hos Nyhetsbyrån Direkt och används delvis som underlag i analysen. Andra källor till information som ligger till grund för analysen kan vara bolagsinformation och analysdatabaser. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Vid de tillfällen som en potential i aktien eller en förväntat framtida målkurs anges ligger en eller flera kvantitativa värderingsmodeller i grunden. Beroende på bolagets verksamhetsstruktur och mognadsgrad görs en bedömning av huruvida en nyckeltalsjämförelse, kassaflödesmodell eller annan värderingsmetod är relevant. Dessa används även som underlag i betygsättningen som är en helhetsbedömning av aktiens förutsättningar att avvika från den breda aktiemarknadens utveckling. Om inte annat anges är tidshorisonten i analysen tre till sex månader. Hållbarhetsbetyget ska betraktas som ett betyg av hur det analyserade bolaget arbetar med hållbarhet, som ett fristående komplement till aktieanalysen och således inte som en delkomponent i aktiebetyget. Hållbarhetsbetyget ändras en gång per räkenskapsår och vanligtvis under månaderna som följer efter det att bolagets hållbarhetsrapport har lanserats.

Syftet med analysen är att ge Söderberg & Partners kunder allmän information och analysen utgör således inte en rekommendation eller ett personligt investeringsråd och bör inte ensam ligga till grund för ett investeringsbeslut. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras eller rekommenderas i denna analys och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida resultat. Placeringar i värdepapper innebär alltid en ekonomisk risk. För aktier noterade på börs utanför Sverige kan avkastningen för investeringen även påverkas av valutakursutveckling.

Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande.

Söderberg & Partners hantering av intressekonflikter inom investeringsrekommendationer är central och bolaget har antagit interna riktlinjer för att garantera integritet och oberoende för analytiker samt för att identifiera, eliminera, undvika, hantera och/eller offentliggöra faktiska eller potentiella intressekonflikter som rör analytiker eller Söderberg & Partners som bolag. Riktlinjerna innehåller regler om, bland annat men inte begränsat till, förbud mot gynnsamma rekommendationer, reglering av egen handel avseende de instrument som en analys omfattar (där handel inte får ske förrän det att två handelsdagar förflutit från att den aktuella analysen gjorts tillgänglig för mottagarna av den) samt ett generellt förbud mot egen handel i de instrument som en analys omfattar i strid med gällande rekommendationer. Det kan förekomma att analytiker eller närstående personer har innehav i de värdepapper som de utarbetar en rekommendation för. Om den som utarbetat eller ansvarar för rekommendationen eller någon närstående juridisk person har ett väsentligt intresse i det finansiella instrument som rekommendationen avser anges detta tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.