Veckoanalysen 11 November – 15 November
Donald Trump står som segrare

Under denna vecka har av förklarliga skäl det mesta handlat om det amerikanska valet. Donald Trump kommer att bli USA:s 47:e president, och republikanerna tar kontroll över senaten. Vilka som vinner representanthuset är ännu oklart.
Veckans viktigaste

Det viktigaste för börsen just nu

Valets marknadsrörelser

I kölvattnet av presidentvalet rörde sig marknaderna som förväntat efter en Trump-seger. Amerikanska index steg; S&P 500 stängde +2,53% och Dow Jones +3,57% under valdagen och fortsatte handlas positivt under veckan. Dollarn stärktes även mot kronan, som högst till 10,91 för att sedan rekylera något. Andra marknaders rörelse i förhållande till valet var mer svårtolkade. OMSX30 handlades inledningsvis upp något under tisdagen men föll tillbaka och stängde veckan på +0,06%.

Stora rörelser på amerikanska småbolag

Det amerikanska valet fick åtminstone initialt ett stort genomslag på marknaden, även om vissa rörelser reverserades redan i slutet av förra veckan. Där utfallet fick kanske störst genomslag var på amerikanska småbolag, där indexet Russell 2000 steg med hela 5,8 procent. Detta var den bästa dagen sedan november 2022. Vår exponering mot amerikanska småbolag gynnades, och vi följer dem noga även denna vecka.

Diverse inflationssiffror presenteras under veckan

Under veckan publiceras diverse inflationsdata i form av svensk, tysk och amerikansk KPI samt svensk KPIF och tysk HIKP. Inflationen har trendat tydligt nedåt, vilket låg bakom att Riksbanken sänkte med 50 punkter och Fed med 25 under förra veckan. I Sverige ligger vi redan under Riksbankens inflationsmål, medan den amerikanska har en liten bit kvar ned till målet. Den tyska ligger under målet, men ser ut att studsa upp. 

Torsdag

Marknadskommentar

Donald Trump står som segrare

Under denna vecka har av förklarliga skäl det mesta handlat om det amerikanska valet. Donald Trump kommer att bli USA:s 47:e president, och republikanerna tar kontroll över senaten. Vilka som vinner representanthuset är ännu oklart.

Positiva marknadsutfall efter Trumps vinst

Donald Trumps politik anses generellt på marknaden vara positiv för amerikanska bolag, åtminstone jämfört med den politik som Kamala Harris väntades föra, med högre bolagsskatter. Detta ledde till att den amerikanska börsen fick sig ett glädjeskutt i onsdags när det stod klart att Donald Trump blir landets 47:e president. Störst effekt syntes på de amerikanska bankerna och på de amerikanska småbolagen. Småbolagsindexet Russell 2000 steg med 5,8 procent under onsdagen. 

Riksbanken och Fed sänker sina styrräntor

Förra veckan sänkte såväl vår egen Riksbank som den amerikanska centralbanken Fed sin respektive styrränta. I Sverige genomförde Riksbanken en 50-punkterssänkning, från 3,25 procent ned till 2,75 procent. Detta var precis vad marknaden hade väntat sig, och nu väntar sannolikt ytterligare 25 punkter i december.

För amerikansk del sänkte man med 25 punkter ned till intervallet 4,5-4,75 procent, efter att ha inlett sin räntesänkningscykel med en 50-punkterssänkning i september. Även när det gäller Fed räknar vi med att man sänker 25 punkter i december.

Såväl Sverige som USA levererar inflationsbesked under veckan. Hur inflation faller ut framöver påverkar självfallet hur mycket och hur snabbt centralbankerna kommer sänka räntan. 

Regeringskris i Tyskland

I Tyskland hände det precis som i USA mycket på den politiska fronten i förra veckan, men av en lite mer oförutsägbar karaktär. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz entledigade finansministern Christian Lindner, vilket följdes av att partiet som Lindner representerar lämnade regeringssamarbetet. Därefter annonserade Scholz att en förtroendeomröstning kommer hållas den 15:e januari, med risk för omval i slutet av mars nästa år. Om regeringen klarar sig genom förtroendeomröstningen kommer Tyskland istället hålla val i september nästa år. För den intresserade finns en fördjupning om den tyska ekonomin att läsa här.

Tabeller

Utveckling

Aktiemarknad

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor.

Visa tabellen

Räntor, valutor & råvaror

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden.

Visa tabellen
Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen
Författare

Analytikerna bakom veckoanalysen

Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg
Podcast

Lyssna på Veckoanalysen i poddformat

Få analyserna direkt i din inkorg

Veckoanalysen ger dig de viktigaste händelserna den senaste veckan och tipsar om vad du bör hålla ögonen på kommande vecka.

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Söderberg & Partners står under Finansinspektionens tillsyn. Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Data i tabeller och grafer sammanställs hos Nyhetsbyrån Direkt och används delvis som underlag i analysen. Andra källor till information som ligger till grund för analysen kan vara bolagsinformation och analysdatabaser. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Vid de tillfällen som en potential i aktien eller en förväntat framtida målkurs anges ligger en eller flera kvantitativa värderingsmodeller i grunden. Beroende på bolagets verksamhetsstruktur och mognadsgrad görs en bedömning av huruvida en nyckeltalsjämförelse, kassaflödesmodell eller annan värderingsmetod är relevant. Dessa används även som underlag i betygsättningen som är en helhetsbedömning av aktiens förutsättningar att avvika från den breda aktiemarknadens utveckling. Om inte annat anges är tidshorisonten i analysen tre till sex månader. Hållbarhetsbetyget ska betraktas som ett betyg av hur det analyserade bolaget arbetar med hållbarhet, som ett fristående komplement till aktieanalysen och således inte som en delkomponent i aktiebetyget. Hållbarhetsbetyget ändras en gång per räkenskapsår och vanligtvis under månaderna som följer efter det att bolagets hållbarhetsrapport har lanserats.

Syftet med analysen är att ge Söderberg & Partners kunder allmän information och analysen utgör således inte en rekommendation eller ett personligt investeringsråd och bör inte ensam ligga till grund för ett investeringsbeslut. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras eller rekommenderas i denna analys och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida resultat. Placeringar i värdepapper innebär alltid en ekonomisk risk. För aktier noterade på börs utanför Sverige kan avkastningen för investeringen även påverkas av valutakursutveckling.

Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande.

Söderberg & Partners hantering av intressekonflikter inom investeringsrekommendationer är central och bolaget har antagit interna riktlinjer för att garantera integritet och oberoende för analytiker samt för att identifiera, eliminera, undvika, hantera och/eller offentliggöra faktiska eller potentiella intressekonflikter som rör analytiker eller Söderberg & Partners som bolag. Riktlinjerna innehåller regler om, bland annat men inte begränsat till, förbud mot gynnsamma rekommendationer, reglering av egen handel avseende de instrument som en analys omfattar (där handel inte får ske förrän det att två handelsdagar förflutit från att den aktuella analysen gjorts tillgänglig för mottagarna av den) samt ett generellt förbud mot egen handel i de instrument som en analys omfattar i strid med gällande rekommendationer. Det kan förekomma att analytiker eller närstående personer har innehav i de värdepapper som de utarbetar en rekommendation för. Om den som utarbetat eller ansvarar för rekommendationen eller någon närstående juridisk person har ett väsentligt intresse i det finansiella instrument som rekommendationen avser anges detta tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.