Veckoanalysen 21 Oktober – 25 Oktober
Skrämselhickan som försvann

Rapporten från ASML skapade skrämselhicka för IT-sektorn och de som räknat med fortsatt stora AI-investeringar. IT sektorn återhämtade sig dock när det stod klart att ASMLs rapport inte var en signal om avtagande AI-investeringar.
Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg
Veckans viktigaste

Det viktigaste för börsen just nu

Svenska serieförvärvare

Under de kommande dagarna kommer rapporter från bolag där vi har innehav i vår nordiska aktieportfölj, inklusive de tre största serieförvärvarna i Sverige Addtech, Indutrade och Lifco. Dessa företag förväntas redovisa en försäljningstillväxt mellan fyra och sju procent, huvudsakligen drivet av de senaste 12 månadernas genomförda förvärv. Organiskt väntas de växa mellan minus en och plus två procent. Återhämtningen väntas ta fart först under 2025.

När kommer optimismen till Europa?

Europa är i en lågkonjunktur som tyngs av olika faktorer såsom tysk tillverkningsindustri. För att stödja ekonomin och få upp inflationen sänker ECB styrräntan. Är sänkningstakten tillräcklig? Som konjunkturindikator används bland annat inköpschefsindex. På torsdag får vi ny data för denna serie för Eurozonen.

Torsdag

Svenska producentpriser på låga nivåer

Svensk inflation har haft en nedåtgående trend och Riksbanken har nu börjat sänka styrräntan för att få inflationen att plana ut på 2%. Verkar inflationsindikatorer plana ut under 2% har Riksbanken signalerat en alltför hög styrränta. En bra inflationsindikator är producentpriser. Data på dessa priser får vi på fredag.

Fredag

Marknadskommentar

Skrämselhickan som försvann

Rapporten från ASML skapade skrämselhicka för IT-sektorn och de som räknat med fortsatt stora AI-investeringar. IT sektorn återhämtade sig dock när det stod klart att ASMLs rapport inte var en signal om avtagande AI-investeringar.

Skrämselhickan som försvann

Förra veckan föll ASML kraftigt på sin rapport där bland annat orderingången utgjorde en besvikelse. ASML producerar maskiner som används vid tillverkningen av halvledare, varför flera andra IT bolag såsom NVIDIA i viss utsträckning drogs med i fallet. Halvledarmarknaden är dock tudelad. Efterfrågan är hög på halvledare som kan användas inom AI medan efterfrågan på halvledare för användning inom industrin visar en långsam återhämtning. ASML, vars största kund är Intel, drogs med av den långsamma utvecklingen inom industrin och Intels uppskjutna investeringar och andra kostnadsbesparingar. När det stod klart att ASMLs orderingång inte var ett tecken på en avmattning för AI-relaterade investeringar steg åter IT-sektorn som även fick stöd av rapporten från TSMC samt kommunikationssektorn som fick stöd av Netflixs rapport.

Svensk rapportsäsong igång

Förra veckan presenterade ABB ett resultat över förväntan, vilket kan ses som en positiv konjunktursignal. I dagarna rapporterar fler företag inom industrin, däribland Atlas Copco, SSAB och Alfa Laval. På den amerikanska marknaden rapporterar giganten Amazon. Tillsammans med Tesla, som också rapporterar i veckan, utgör de över 25 procent av sällanköpshandeln och ger därför en tydlig inblick i konsumenters köpmönster. Vi ser även fram mot rapporter från serieförvärvare som vi följt.

Fler centralbanker mjuknar

Förra veckan presenterade ECB sitt räntebeslut. Som väntat sänktes styrräntan med 0,25 procentenheter. ECBs chef Lagarde tolkades dock som relativt mjuk på den efterföljande presskonferensen, varför marknadsräntor sjönk något. Framöver väntas nu ECB sänka styrräntan med åtminstone 0,25 procentenheter. För mötet i december prissätts en viss sannolikhet för en sänkning med 0,50 procentenheter. Flera centralbanker har således mjuknat. Riksbanken ansågs relativt mjuk vid sitt senaste möte och nu ECB. Vilken är nästa centralbank att göra en mer tydlig vändning åt det mjukare hållet? En kandidat kan vara Bank of England! Många inflationsindikatorer har indikerat att inflationen är på väg ned i Storbritannien och förra veckan fick vi inflationsdata som kom in på låga 1,7 procent, tydligt under analytikers estimat. 

Vi välkomnar Bank of England upp på den mjuka scenen! 

Tabeller

Utveckling

Aktiemarknad

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor.

Visa tabellen

Räntor, valutor & råvaror

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden.

Visa tabellen
Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen
Författare

Analytikerna bakom veckoanalysen

Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg
Podcast

Lyssna på Veckoanalysen i poddformat

Få analyserna direkt i din inkorg

Veckoanalysen ger dig de viktigaste händelserna den senaste veckan och tipsar om vad du bör hålla ögonen på kommande vecka.

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Söderberg & Partners står under Finansinspektionens tillsyn. Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Data i tabeller och grafer sammanställs hos Nyhetsbyrån Direkt och används delvis som underlag i analysen. Andra källor till information som ligger till grund för analysen kan vara bolagsinformation och analysdatabaser. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Vid de tillfällen som en potential i aktien eller en förväntat framtida målkurs anges ligger en eller flera kvantitativa värderingsmodeller i grunden. Beroende på bolagets verksamhetsstruktur och mognadsgrad görs en bedömning av huruvida en nyckeltalsjämförelse, kassaflödesmodell eller annan värderingsmetod är relevant. Dessa används även som underlag i betygsättningen som är en helhetsbedömning av aktiens förutsättningar att avvika från den breda aktiemarknadens utveckling. Om inte annat anges är tidshorisonten i analysen tre till sex månader. Hållbarhetsbetyget ska betraktas som ett betyg av hur det analyserade bolaget arbetar med hållbarhet, som ett fristående komplement till aktieanalysen och således inte som en delkomponent i aktiebetyget. Hållbarhetsbetyget ändras en gång per räkenskapsår och vanligtvis under månaderna som följer efter det att bolagets hållbarhetsrapport har lanserats.

Syftet med analysen är att ge Söderberg & Partners kunder allmän information och analysen utgör således inte en rekommendation eller ett personligt investeringsråd och bör inte ensam ligga till grund för ett investeringsbeslut. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras eller rekommenderas i denna analys och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida resultat. Placeringar i värdepapper innebär alltid en ekonomisk risk. För aktier noterade på börs utanför Sverige kan avkastningen för investeringen även påverkas av valutakursutveckling.

Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande.

Söderberg & Partners hantering av intressekonflikter inom investeringsrekommendationer är central och bolaget har antagit interna riktlinjer för att garantera integritet och oberoende för analytiker samt för att identifiera, eliminera, undvika, hantera och/eller offentliggöra faktiska eller potentiella intressekonflikter som rör analytiker eller Söderberg & Partners som bolag. Riktlinjerna innehåller regler om, bland annat men inte begränsat till, förbud mot gynnsamma rekommendationer, reglering av egen handel avseende de instrument som en analys omfattar (där handel inte får ske förrän det att två handelsdagar förflutit från att den aktuella analysen gjorts tillgänglig för mottagarna av den) samt ett generellt förbud mot egen handel i de instrument som en analys omfattar i strid med gällande rekommendationer. Det kan förekomma att analytiker eller närstående personer har innehav i de värdepapper som de utarbetar en rekommendation för. Om den som utarbetat eller ansvarar för rekommendationen eller någon närstående juridisk person har ett väsentligt intresse i det finansiella instrument som rekommendationen avser anges detta tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.