Veckoanalysen 20 Januari – 24 Januari
Rapportsäsongen fortsätter

Förra veckan öppnade de amerikanska bankerna upp rapportsäsongen för det fjärde kvartalet 2024, och levererade väldigt starkt över hela linjen. Denna vecka fortsätter rapportsäsongen med en något spretig samling bolag.
Veckans viktigaste

Det viktigaste för börsen just nu

Utvecklingen på amerikanska statsräntor blir fortsatt viktig

Såväl aktiemarknader som räntemarknader runt om i världen har på sistone påverkats kraftigt av de amerikanska statsobligationsräntorna. Som bilden visar så har de bland annat drivit med sig svenska statsräntor upp, men de har också drivit ned aktiemarknaden. Marknadens syn på utvecklingen för amerikanska statsräntor kommer därför bli avgörande framöver.

Kan de svenska bankerna följa i de amerikanska bankernas spår?

Förra veckan levererade de amerikanska bankerna mycket starka rapporter, som skickade signaler om en välmående konjunktur. På torsdag är Swedbank först ut av de svenska storbankerna att rapportera. Vi har definitivt inte åtnjutit samma goda konjunkturläge som i USA, men det blir intressant att höra hur man från Swedbanks sida hanterat räntesänkningarna, och vad man tror om utsikterna för 2025.

Torsdag

Preliminära inköpschefsindex ger en tidig konjunktursignal

Under veckan bjuds vi på preliminära inköpschefsindex från såväl USA som eurozonen. Inköpschefsindexen tenderar att skicka viktiga signaler om ekonomins mående. Det framgår tydligt att de amerikanska inköpscheferna har en betydligt mer positiv syn på ekonomin än sina europeiska kollegor. Vi förväntar oss att så fortsätter vara fallet, och på fredag får vi svaret.

Fredag

Marknadskommentar

Rapportsäsongen fortsätter

Förra veckan öppnade de amerikanska bankerna upp rapportsäsongen för det fjärde kvartalet 2024, och levererade väldigt starkt över hela linjen. Denna vecka fortsätter rapportsäsongen med en något spretig samling bolag.

Starka bankrapporter skickar signal om robust konjunktur

Under onsdagen och torsdagen förra veckan rapporterade de amerikanska storbankerna sina resultat för det fjärde kvartalet 2024, och således även för helåret. Bankerna levererade väldigt starka rapporter. Exempelvis lyckades JP Morgan, världens största bank sett till marknadsvärde, leverera sin högsta årsvinst någonsin, 54 miljarder dollar. Vi har sedan en tid haft en syn om att bankvinsterna globalt ska försvagas, men ser man till prestationen för de amerikanska bankerna så har detta alltså inte spelat ut, åtminstone inte än. Samtidigt är det värt att minnas att vi har en allmänt positiv marknadssyn med en övervikt mot USA, som såklart gynnas när bankerna skickar robusta konjunktursignaler. 

Utöver amerikanska banker rapporterade även chiptillverkaren TSMC, som bland annat producerar de AI-chip som Nvidia och andra aktörer designar. Även TSMC levererade en rapport som överträffade förväntningarna, drivet av en stark efterfrågan på just AI-chip.

Veckan bjuder på en salig blandning rapporter

Från en rapportvecka där fokus låg nästan enkom på amerikanska banker blir det denna vecka ett spretigare rapportschema. Bland annat kommer streamingbolaget Netflix, läkemedelsjätten Johnson & Johnson, dagligvarubolaget Procter & Gamble samt flyg- och försvarsleverantören GE Aerospace bekänna färg. 

Utöver detta kommer vi få se svenska rapporter börja ramla in. Swedbank, Investor och Sandvik hör till bolagen som kommer rapportera. Vi har en positiv syn på nordiska aktier, och hoppas att bolagen levererar styrkebesked inför 2025.

Söderberg & Partners släpper vår Strategirapport!

På tisdag släpper vi på Söderberg & Partners 2025 års januariupplaga av Strategirapporten, vår mest detaljerade djupdykning i det rådande ekonomiska läget dess påverkan på vår marknadssyn och portföljstrategi. Rapporten täcker allt från vår syn på konjunkturläget i olika regioner, till vad vi tror om utvecklingen på aktie- och räntemarknaden och vilka typer av bolag vi föredrar att vara investerade i. Den är mer avancerad, men kan vara något för den intresserade läsaren att sätta tänderna i. 

Tabeller

Utveckling

Aktiemarknad

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor.

Visa tabellen

Räntor, valutor & råvaror

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden.

Visa tabellen
Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen
Författare

Analytikerna bakom veckoanalysen

Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg
Podcast

Lyssna på Veckoanalysen i poddformat

Få analyserna direkt i din inkorg

Veckoanalysen ger dig de viktigaste händelserna den senaste veckan och tipsar om vad du bör hålla ögonen på kommande vecka.

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Söderberg & Partners står under Finansinspektionens tillsyn. Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Data i tabeller och grafer sammanställs hos Nyhetsbyrån Direkt och används delvis som underlag i analysen. Andra källor till information som ligger till grund för analysen kan vara bolagsinformation och analysdatabaser. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Vid de tillfällen som en potential i aktien eller en förväntat framtida målkurs anges ligger en eller flera kvantitativa värderingsmodeller i grunden. Beroende på bolagets verksamhetsstruktur och mognadsgrad görs en bedömning av huruvida en nyckeltalsjämförelse, kassaflödesmodell eller annan värderingsmetod är relevant. Dessa används även som underlag i betygsättningen som är en helhetsbedömning av aktiens förutsättningar att avvika från den breda aktiemarknadens utveckling. Om inte annat anges är tidshorisonten i analysen tre till sex månader. Hållbarhetsbetyget ska betraktas som ett betyg av hur det analyserade bolaget arbetar med hållbarhet, som ett fristående komplement till aktieanalysen och således inte som en delkomponent i aktiebetyget. Hållbarhetsbetyget ändras en gång per räkenskapsår och vanligtvis under månaderna som följer efter det att bolagets hållbarhetsrapport har lanserats.

Syftet med analysen är att ge Söderberg & Partners kunder allmän information och analysen utgör således inte en rekommendation eller ett personligt investeringsråd och bör inte ensam ligga till grund för ett investeringsbeslut. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras eller rekommenderas i denna analys och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida resultat. Placeringar i värdepapper innebär alltid en ekonomisk risk. För aktier noterade på börs utanför Sverige kan avkastningen för investeringen även påverkas av valutakursutveckling.

Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande.

Söderberg & Partners hantering av intressekonflikter inom investeringsrekommendationer är central och bolaget har antagit interna riktlinjer för att garantera integritet och oberoende för analytiker samt för att identifiera, eliminera, undvika, hantera och/eller offentliggöra faktiska eller potentiella intressekonflikter som rör analytiker eller Söderberg & Partners som bolag. Riktlinjerna innehåller regler om, bland annat men inte begränsat till, förbud mot gynnsamma rekommendationer, reglering av egen handel avseende de instrument som en analys omfattar (där handel inte får ske förrän det att två handelsdagar förflutit från att den aktuella analysen gjorts tillgänglig för mottagarna av den) samt ett generellt förbud mot egen handel i de instrument som en analys omfattar i strid med gällande rekommendationer. Det kan förekomma att analytiker eller närstående personer har innehav i de värdepapper som de utarbetar en rekommendation för. Om den som utarbetat eller ansvarar för rekommendationen eller någon närstående juridisk person har ett väsentligt intresse i det finansiella instrument som rekommendationen avser anges detta tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.