Veckoanalysen 12 Augusti – 16 AugustiEn händelserik sommar
Det viktigaste för börsen just nu
En händelserik sommar
Oron som fick bägare att rinna över
Det blev en minst sagt händelserik sommar. Mordförsök på Trump, avhopp från Biden, rusande småbolag och överraskande låga inflationsutfall följdes upp av rejäla börsfall runt om i världen.
Det som ligger bakom den senaste tidens turbulens är en kombination av en ökad recessionsoro, svalt mottagande från vissa teknikrapporter och en oväntad räntehöjning från Bank of Japan.
Trots sommarens relativt starka kvartalsrapporter har marknaden i allt högre grad börjat ifrågasätta värderingsnivåerna på teknikjättarna och kursreaktionerna har varit negativa. Samtidigt har investerare sett en ökad risk för en amerikansk recession efter svagare amerikansk konjunkturdata, vilket kan innebära att Fed, som fortfarande inte påbörjat sina räntesänkningar, kan behöva sänka snabbt framöver för att få till en mjuklandning i ekonomin.
Samtidigt höjde den japanska centralbanken, BoJ, räntan något oväntat varvid yenen stärktes. Då den japanska valutan använts som en billig finansiering för aktieköp bidrog detta ytterligare till börspaniken när positioner snabbt skulle stängas. Som lök på laxen eskalerade krisen i Mellanöstern.
Vinsthemtagningar är normalt men detta är en överreaktion
Vinsthemtagningar i sig är fullt naturligt men storleken på börsfallet ser vi som en överreaktion. Därför har vi inte förändrat vår marknadssyn men vi fortsätter givetvis att noga bevaka utvecklingen.
Vår stora bild är i grova drag densamma som tidigare. Att vi förblir positiva till aktier grundar sig bland annat i att rapportperioden i USA faktiskt visat på en vinsttillväxt på dryga 10 procent. Detta i kombination med att långa räntor fallit rejält och att börskurserna, redan fallit en hel del på kort tid, innebär de facto att aktier blivit något billigare på senare tid. Fortsätter räntesänkningarna under hösten och konjunkturen blir dräglig kommer fortsatta inflöden till aktier från såväl korta som långa räntefonder, vilket väntas ge ett tillräckligt stöd trots de alltjämt höga geopolitiska riskerna.
Vill du veta mer om vad som händer på marknaden? Lyssna på Veckoanalysen i poddformat där vi fördjupar oss ytterligare. Nytt avsnitt varje tisdag morgon! Finns där poddar finns.
Börs- & bolagshändelser
Utveckling
Aktiemarknad
Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor.
Räntor, valutor & råvaror
Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden.
Allokeringsindikator
Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.
Analytikerna bakom veckoanalysen
Lyssna på Veckoanalysen i poddformat
Få analyserna direkt i din inkorg
Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Söderberg & Partners står under Finansinspektionens tillsyn. Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Data i tabeller och grafer sammanställs hos Nyhetsbyrån Direkt och används delvis som underlag i analysen. Andra källor till information som ligger till grund för analysen kan vara bolagsinformation och analysdatabaser. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Vid de tillfällen som en potential i aktien eller en förväntat framtida målkurs anges ligger en eller flera kvantitativa värderingsmodeller i grunden. Beroende på bolagets verksamhetsstruktur och mognadsgrad görs en bedömning av huruvida en nyckeltalsjämförelse, kassaflödesmodell eller annan värderingsmetod är relevant. Dessa används även som underlag i betygsättningen som är en helhetsbedömning av aktiens förutsättningar att avvika från den breda aktiemarknadens utveckling. Om inte annat anges är tidshorisonten i analysen tre till sex månader. Hållbarhetsbetyget ska betraktas som ett betyg av hur det analyserade bolaget arbetar med hållbarhet, som ett fristående komplement till aktieanalysen och således inte som en delkomponent i aktiebetyget. Hållbarhetsbetyget ändras en gång per räkenskapsår och vanligtvis under månaderna som följer efter det att bolagets hållbarhetsrapport har lanserats.
Syftet med analysen är att ge Söderberg & Partners kunder allmän information och analysen utgör således inte en rekommendation eller ett personligt investeringsråd och bör inte ensam ligga till grund för ett investeringsbeslut. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras eller rekommenderas i denna analys och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida resultat. Placeringar i värdepapper innebär alltid en ekonomisk risk. För aktier noterade på börs utanför Sverige kan avkastningen för investeringen även påverkas av valutakursutveckling.
Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande.
Söderberg & Partners hantering av intressekonflikter inom investeringsrekommendationer är central och bolaget har antagit interna riktlinjer för att garantera integritet och oberoende för analytiker samt för att identifiera, eliminera, undvika, hantera och/eller offentliggöra faktiska eller potentiella intressekonflikter som rör analytiker eller Söderberg & Partners som bolag. Riktlinjerna innehåller regler om, bland annat men inte begränsat till, förbud mot gynnsamma rekommendationer, reglering av egen handel avseende de instrument som en analys omfattar (där handel inte får ske förrän det att två handelsdagar förflutit från att den aktuella analysen gjorts tillgänglig för mottagarna av den) samt ett generellt förbud mot egen handel i de instrument som en analys omfattar i strid med gällande rekommendationer. Det kan förekomma att analytiker eller närstående personer har innehav i de värdepapper som de utarbetar en rekommendation för. Om den som utarbetat eller ansvarar för rekommendationen eller någon närstående juridisk person har ett väsentligt intresse i det finansiella instrument som rekommendationen avser anges detta tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.