Veckoanalysen 13 Januari - 17 Januari
Kan 2025 bli ett lika bra börsår?

Efter ett mycket starkt börsår är det många frågetecken kring 2025. Trots många utmaningar tror vi på en fortsatt god börsutveckling, mycket drivet av en stark världsekonomi, räntesänkningar, växande bolagsvinster och marknadsvänlig Trump-politik.
Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Veckans viktigaste

Det viktigaste för börsen just nu

Kraftigt stigande räntor ogillas av börsen

Storbritanniens 10-åriga ränta är på högsta nivån sedan 2008 samtidigt som pundet försvagats efter osäkerhet kring den framtida tillväxten i kombination med förväntat stora statliga lånebehov. Samtidigt har den amerikanska motsvarigheten den senaste månaden stigit med cirka 70 punkter, drivet av stark konjunkturdata och förväntningarna på Trumps ekonomiska politik. Även svenska räntor har smittats av USA. Vi bedömer att räntor har gått väl mycket den senaste tiden och väntar oss att de faller under 2025.

Fed pausar under januarimötet

Efter fredagens starka jobbrapport riktar nu marknaden all uppmärksamhet mot den amerikanska inflationsrapporten. Givet att vi inte får några stora överraskningar väntas Fed avvakta under januarimötet. Samtidigt har svenska preliminära inflationssiffror för december redan visat en tydlig avmattning, med större marknadspåverkan än vad den officiella svenska rapporten väntas få på onsdag. 

15 januari inflation USA & Sverige

Amerikanska banker inleder rapportsäsongen

Under veckan rapporterar flera banker, vilket markerar starten på den amerikanska rapportsäsongen. Bankerna gynnas av förbättrad konjunktur genom ökad företagsutlåning och högre provisionsnetton. Framöver kommer balansen mellan trycket från lägre räntenivåer ställas mot effekten av den förbättrade konjunkturen. Resultateffekten från lägre räntenivåer väntas dock utebli i Q4 rapporterna, då amerikanska räntor steg under hösten 2024. Framåt väntas avregleringar gynna bankerna i USA.

Marknadskommentar

Kan 2025 bli ett lika bra börsår?

Efter ett mycket starkt börsår är det många frågetecken kring 2025. Trots många utmaningar tror vi på en fortsatt god börsutveckling, mycket drivet av en stark världsekonomi, räntesänkningar, växande bolagsvinster och marknadsvänlig Trump-politik.

Även 2025 kan bli ett bra börsår

Vi har nyligen avslutat ännu ett mycket starkt börsår, där världsindex steg nästan 30 procent. Den naturliga frågan är nu om 2025 kan bli lika bra. I grund och botten har vi en positiv marknadssyn och tror på en fortsatt god börsutveckling, mycket drivet av en stark världsekonomi, räntesänkningar, växande bolagsvinster och marknadsvänlig Trump-politik. Givetvis finns det risker, vilket gör att 2025 kan bli ett utmanande börsår, men vi bedömer att de positiva faktorerna väger tyngre än de negativa. 

Förutsättningarna förbättras för Sverige

Stockholmsbörsen avslutade året svagt och likt globala börser har OMX breda index fortfarande inte nått sitt all-time high som sattes den 3 januari 2022, men förutsättningarna för 2025 pekar på en mer gynnsam utveckling. Förklaringen ligger dels i en ekonomisk återhämtning, dels i det faktum att förväntningarna på Sverige och Europa överlag är låga. Detta skapar ett läge där små positiva nyheter kan fungera som katalysatorer för börsen. 

Det som gör Sverige intressant just nu är dessutom de låga värderingarna där P/E-talet i skrivande stund ligger på 14,5 vilket är lägre än både 5- och 10-årshistoriken. En förbättrad vinsttillväxt, driven av ökad global såväl som inhemsk efterfrågan, skapar utrymme för högre värderingar. Den förväntade vinsttillväxten för året är drygt tio procent, vilket mest sannolikt kommer kräva en viss återhämtning av konjunkturen för att införlivas under året. Något vi tror kommer ske. 

Stark arbetsmarknadsdata lyfter räntor ytterligare

Fredagens jobbdata var extra laddad efter långräntornas tidigare uppgångar. Marknaden ville helst se en återgång till en lagom svag data som signalerar en avmattning på arbetsmarknaden, vilket skulle dämpa ränteuppgången. Istället skapades 256.000 nya jobb i december, klart över väntade 160.000, och räntor fortsatte stiga. Den amerikanska arbetsmarknaden har varit ovanligt svår att tolka på grund av höstens strejker och orkaner, vilket kan förklara estimatmissen. Utvecklingen på den amerikanska arbetsmarknaden är helt central för Fed och marknaden prissätter nu bara drygt en sänkning under hela 2025, vilket vi tror är i underkant. Veckans inflationssiffra blir ytterligare en pusselbit för årets räntebana.

Tabeller

Utveckling

Aktiemarknad

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor.

Visa tabellen

Räntor, valutor & råvaror

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden.

Visa tabellen
Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen
Författare

Analytikerna bakom veckoanalysen

Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg
Gustav Brandén
Gustav Brandén 
Studentanalytiker
Podcast

Lyssna på Veckoanalysen i poddformat

Få analyserna direkt i din inkorg

Veckoanalysen ger dig de viktigaste händelserna den senaste veckan och tipsar om vad du bör hålla ögonen på kommande vecka.

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Söderberg & Partners står under Finansinspektionens tillsyn. Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Data i tabeller och grafer sammanställs hos Nyhetsbyrån Direkt och används delvis som underlag i analysen. Andra källor till information som ligger till grund för analysen kan vara bolagsinformation och analysdatabaser. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Vid de tillfällen som en potential i aktien eller en förväntat framtida målkurs anges ligger en eller flera kvantitativa värderingsmodeller i grunden. Beroende på bolagets verksamhetsstruktur och mognadsgrad görs en bedömning av huruvida en nyckeltalsjämförelse, kassaflödesmodell eller annan värderingsmetod är relevant. Dessa används även som underlag i betygsättningen som är en helhetsbedömning av aktiens förutsättningar att avvika från den breda aktiemarknadens utveckling. Om inte annat anges är tidshorisonten i analysen tre till sex månader. Hållbarhetsbetyget ska betraktas som ett betyg av hur det analyserade bolaget arbetar med hållbarhet, som ett fristående komplement till aktieanalysen och således inte som en delkomponent i aktiebetyget. Hållbarhetsbetyget ändras en gång per räkenskapsår och vanligtvis under månaderna som följer efter det att bolagets hållbarhetsrapport har lanserats.

Syftet med analysen är att ge Söderberg & Partners kunder allmän information och analysen utgör således inte en rekommendation eller ett personligt investeringsråd och bör inte ensam ligga till grund för ett investeringsbeslut. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras eller rekommenderas i denna analys och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida resultat. Placeringar i värdepapper innebär alltid en ekonomisk risk. För aktier noterade på börs utanför Sverige kan avkastningen för investeringen även påverkas av valutakursutveckling.

Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande.

Söderberg & Partners hantering av intressekonflikter inom investeringsrekommendationer är central och bolaget har antagit interna riktlinjer för att garantera integritet och oberoende för analytiker samt för att identifiera, eliminera, undvika, hantera och/eller offentliggöra faktiska eller potentiella intressekonflikter som rör analytiker eller Söderberg & Partners som bolag. Riktlinjerna innehåller regler om, bland annat men inte begränsat till, förbud mot gynnsamma rekommendationer, reglering av egen handel avseende de instrument som en analys omfattar (där handel inte får ske förrän det att två handelsdagar förflutit från att den aktuella analysen gjorts tillgänglig för mottagarna av den) samt ett generellt förbud mot egen handel i de instrument som en analys omfattar i strid med gällande rekommendationer. Det kan förekomma att analytiker eller närstående personer har innehav i de värdepapper som de utarbetar en rekommendation för. Om den som utarbetat eller ansvarar för rekommendationen eller någon närstående juridisk person har ett väsentligt intresse i det finansiella instrument som rekommendationen avser anges detta tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.