Veckoanalysen 28 april – 2 maj
100 dagar med Trump

Av de få bolag som rapporterat har majoriteten överraskat positivt. Däremot är utfallet för Q1 redan gammalt och mer intressant är utsikterna. En klar majoritet har kommenterat att tullar utgör en negativ riskfaktor. Detta är också vad börsen tagit höjd för. Solida rapporter och en lugnare amerikansk administration har dock räckt för att få US-börsen på bättre humör. Rapportfloran fortsätter i veckan och Trump har då suttit i 100 dagar.
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Veckans viktigaste

Det viktigaste för börsen just nu

Förväntad vinstnedgång för SEB

På tisdag publicerar SEB sin rapport för det första kvartalet. Störst uppmärksamhet väntas riktas mot utvecklingen av räntenettot, som enligt prognoserna väntas minska jämfört med både det första och fjärde kvartalet 2024. Vinst per aktie förväntas också minska markant jämfört med det första kvartalet 2024. Däremot prognosticeras en låg ensiffrig ökning i vinst per aktie jämfört med det fjärde kvartalet 2024, främst till följd av lägre kostnader. SEB är vårt storbankinnehav i portföljen Nordiska Enskilda Aktier.

Magnificent 6 bekänner färg

Denna vecka lämnar resten av M7 (ex. Nvidia) rapport. I år har techjättarna gått kräftgång vilket fått värderingarna att dala. De har dock ett ess i rockärmen. Bolag som Apple, Microsoft, Amazon och Meta har tillsammans en kassa på 5 000 mdkr som kan användas till återköp. Historiskt har Apple varit stor aktieåterköpare och det är möjligt att återköpen kommer att fortsätta i liknande härad som tidigare. I övrigt har Techbolag aviserat mer investeringar i USA, så fokus i rapporterna ligger snarare på investeringar än historisk vinst. Dock finns risk att alla investeringar ej realiseras så löften bör tas med en nypa salt.

Feds målvariabler: Lägre PCE och sysselsättning

USA:s PCE-inflation och sysselsättning släpps i veckan. Mars PCE väntas, likt KPI, dämpas. Walmart, Target och Home Depo:s chefer har varnat Trump för tullarnas effekt. Hittills har priser varit stabila men de kommer stiga och hyllor kommer gapa tomma om han fortsätter enligt plan, säger cheferna. Sysselsättningen överraskade positivt i mars men tidigare data reviderades ned. Data börjar nu visa DOGE-effekter men varsel har ännu inte slagit in helt i jobbdata. Hittills visar varsel bara effekterna av DOGE, och inget från tullarna.

Tabeller

Utveckling

Aktiemarknad

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor.

Visa tabellen

Räntor, valutor & råvaror

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden.

Visa tabellen
Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen
Författare

Analytikerna bakom veckoanalysen

Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg
Podcast

Lyssna på Veckoanalysen i poddformat

Få analyserna direkt i din inkorg

Veckoanalysen ger dig de viktigaste händelserna den senaste veckan och tipsar om vad du bör hålla ögonen på kommande vecka.

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Söderberg & Partners står under Finansinspektionens tillsyn. Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Data i tabeller och grafer sammanställs hos Nyhetsbyrån Direkt och används delvis som underlag i analysen. Andra källor till information som ligger till grund för analysen kan vara bolagsinformation och analysdatabaser. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Vid de tillfällen som en potential i aktien eller en förväntat framtida målkurs anges ligger en eller flera kvantitativa värderingsmodeller i grunden. Beroende på bolagets verksamhetsstruktur och mognadsgrad görs en bedömning av huruvida en nyckeltalsjämförelse, kassaflödesmodell eller annan värderingsmetod är relevant. Dessa används även som underlag i betygsättningen som är en helhetsbedömning av aktiens förutsättningar att avvika från den breda aktiemarknadens utveckling. Om inte annat anges är tidshorisonten i analysen tre till sex månader. Hållbarhetsbetyget ska betraktas som ett betyg av hur det analyserade bolaget arbetar med hållbarhet, som ett fristående komplement till aktieanalysen och således inte som en delkomponent i aktiebetyget. Hållbarhetsbetyget ändras en gång per räkenskapsår och vanligtvis under månaderna som följer efter det att bolagets hållbarhetsrapport har lanserats.

Syftet med analysen är att ge Söderberg & Partners kunder allmän information och analysen utgör således inte en rekommendation eller ett personligt investeringsråd och bör inte ensam ligga till grund för ett investeringsbeslut. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras eller rekommenderas i denna analys och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida resultat. Placeringar i värdepapper innebär alltid en ekonomisk risk. För aktier noterade på börs utanför Sverige kan avkastningen för investeringen även påverkas av valutakursutveckling.

Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande.

Söderberg & Partners hantering av intressekonflikter inom investeringsrekommendationer är central och bolaget har antagit interna riktlinjer för att garantera integritet och oberoende för analytiker samt för att identifiera, eliminera, undvika, hantera och/eller offentliggöra faktiska eller potentiella intressekonflikter som rör analytiker eller Söderberg & Partners som bolag. Riktlinjerna innehåller regler om, bland annat men inte begränsat till, förbud mot gynnsamma rekommendationer, reglering av egen handel avseende de instrument som en analys omfattar (där handel inte får ske förrän det att två handelsdagar förflutit från att den aktuella analysen gjorts tillgänglig för mottagarna av den) samt ett generellt förbud mot egen handel i de instrument som en analys omfattar i strid med gällande rekommendationer. Det kan förekomma att analytiker eller närstående personer har innehav i de värdepapper som de utarbetar en rekommendation för. Om den som utarbetat eller ansvarar för rekommendationen eller någon närstående juridisk person har ett väsentligt intresse i det finansiella instrument som rekommendationen avser anges detta tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.