Veckoanalysen 14 april – 18 april
Tullbesked skakar om marknaden

I veckan har marknaden präglats starkt av den fortsatta utvecklingen i USA:s handelskrig, där pausade tullar under onsdagen ledde till att S&P 500 steg med 9,5 procent och Nasdaq med 12,2 procent. Specifika halvledartullar har utlovats, vilket innebär att tullarna kommer fortsätta prägla marknaden framöver. Nu har även rapportsäsongen dragit igång, då de första amerikanska bankerna rapporterade i fredags och återstoden av dem rapporterar denna vecka. Detta kan bidra till fortsatt turbulens på marknaden, och mycket hänger nu på bolagens framåtblickande utsikter.
Veckans viktigaste

Det viktigaste för börsen just nu

Rapportsäsongen drar igång ordentligt

Efter en smygstart förra veckan fortsätter rapportsäsongen med svenska och amerikanska storbanker i fokus. Finansbolagens kurser har i år pressats av svagt ekonomiskt sentiment och recessionsrisk, vilket påverkar såväl privat- som företagsutlåning negativt. Vidare kan marknadens väntade räntesänkningar från Fed och Riksbanken tynga bankernas räntenetton ytterligare. Samtidigt kan uppskjutna tullar förbättra marknadssentimentet och öka efterfrågan på lån. I veckan får vi en inblick i bankernas situation i det rådande marknadsklimatet samt hur de ser på framtiden.

Tullar i fokus

Trumps tullar kommer fortsatt vara i fokus, efter den marknadsturbulens de redan har orsakat. Det faktum att man valde att ”pausa”, eller egentligen sänka de flesta tullarna till tio procent och öppna upp för förhandling visar att det finns en smärtgräns även för Trump. Det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 steg med 9,5 procent och det tekniktunga Nasdaq med 12,2 procent under onsdagen. Under helgen diskuterades dessutom specifika halvledartullar på mängder av elektronik, och mer detaljer kring detta utlovades under måndagen.  

Har tullarna fått effekt på detaljhandelsförsäljningen?

Onsdagen bjuder på statistik över amerikansk detaljhandelsförsäljning, där det blir viktigt att se om tullarna än så länge har hunnit få någon effekt.  Många importörer bunkrade upp inför att tullarna skulle implementeras, men kommer det finnas tendenser som visar att konsumenterna har agerat lika dant? Konsumtion är mycket viktigt för amerikansk BNP, och om tullarna driver upp priser riskerar det att leda till en kraftig sättning i konsumtionen, vilket i sin tur skulle bidra negativt till BNP.

Onsdag

Tabeller

Utveckling

Aktiemarknad

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor.

Visa tabellen

Räntor, valutor & råvaror

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden.

Visa tabellen
Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen
Författare

Analytikerna bakom veckoanalysen

Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg
Podcast

Lyssna på Veckoanalysen i poddformat

Få analyserna direkt i din inkorg

Veckoanalysen ger dig de viktigaste händelserna den senaste veckan och tipsar om vad du bör hålla ögonen på kommande vecka.

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Söderberg & Partners står under Finansinspektionens tillsyn. Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Data i tabeller och grafer sammanställs hos Nyhetsbyrån Direkt och används delvis som underlag i analysen. Andra källor till information som ligger till grund för analysen kan vara bolagsinformation och analysdatabaser. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Vid de tillfällen som en potential i aktien eller en förväntat framtida målkurs anges ligger en eller flera kvantitativa värderingsmodeller i grunden. Beroende på bolagets verksamhetsstruktur och mognadsgrad görs en bedömning av huruvida en nyckeltalsjämförelse, kassaflödesmodell eller annan värderingsmetod är relevant. Dessa används även som underlag i betygsättningen som är en helhetsbedömning av aktiens förutsättningar att avvika från den breda aktiemarknadens utveckling. Om inte annat anges är tidshorisonten i analysen tre till sex månader. Hållbarhetsbetyget ska betraktas som ett betyg av hur det analyserade bolaget arbetar med hållbarhet, som ett fristående komplement till aktieanalysen och således inte som en delkomponent i aktiebetyget. Hållbarhetsbetyget ändras en gång per räkenskapsår och vanligtvis under månaderna som följer efter det att bolagets hållbarhetsrapport har lanserats.

Syftet med analysen är att ge Söderberg & Partners kunder allmän information och analysen utgör således inte en rekommendation eller ett personligt investeringsråd och bör inte ensam ligga till grund för ett investeringsbeslut. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras eller rekommenderas i denna analys och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida resultat. Placeringar i värdepapper innebär alltid en ekonomisk risk. För aktier noterade på börs utanför Sverige kan avkastningen för investeringen även påverkas av valutakursutveckling.

Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande.

Söderberg & Partners hantering av intressekonflikter inom investeringsrekommendationer är central och bolaget har antagit interna riktlinjer för att garantera integritet och oberoende för analytiker samt för att identifiera, eliminera, undvika, hantera och/eller offentliggöra faktiska eller potentiella intressekonflikter som rör analytiker eller Söderberg & Partners som bolag. Riktlinjerna innehåller regler om, bland annat men inte begränsat till, förbud mot gynnsamma rekommendationer, reglering av egen handel avseende de instrument som en analys omfattar (där handel inte får ske förrän det att två handelsdagar förflutit från att den aktuella analysen gjorts tillgänglig för mottagarna av den) samt ett generellt förbud mot egen handel i de instrument som en analys omfattar i strid med gällande rekommendationer. Det kan förekomma att analytiker eller närstående personer har innehav i de värdepapper som de utarbetar en rekommendation för. Om den som utarbetat eller ansvarar för rekommendationen eller någon närstående juridisk person har ett väsentligt intresse i det finansiella instrument som rekommendationen avser anges detta tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.