Veckoanalysen 31 mars – 4 april
The Day After Tomorrow

Veckans absolut viktigaste hållpunkt är den 2 april. Den senaste tidens börsfall har orsakats av att investerare sannolikt ändrat uppfattning om ”liberation day” från att vänta sig ”vissa riktade tullar” till att det kanske blir en ”bazooka”. Övriga händelser - inflation och amerikansk sysselsättning - som i normala fall utgör grundpelarna för centralbankernas räntepolitik kommer knappt tilldra sig intresse. Vi gör oss beredda på en turbulent vecka där allt är möjligt. I tider av oro är det dock viktigt att inte agera i känslostorm eller förhastat utan ens riskvilja och tidshorisont ska styra. Vi följer utvecklingen noga och kommer att agera om utsikterna och förutsättningarna ändras.
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Veckans viktigaste

Det viktigaste för börsen just nu

Marknadsoro inför ”liberation day”

Lättnadsrallyt - drivet av förhoppningar om mindre aggressiva tullar - blev kortvarigt. Förra veckan annonserade Trump nämligen att 25%-tullar på fordon tillverkade utanför USA kommer gå i effekt den 2 april, ett datum presidenten beskriver som ”liberation day”, då flera tullar är ämnade att aktualiseras. Marknadsreaktionen på hoten blev betydande där aktiekurserna för flera biltillverkare föll och Stockholmsbörsen backade. En stor ovisshet råder och tydligt är att marknaden tar av risk inför onsdagens besked. En turbulent vecka är att vänta.

Sysselsättningen bromsar in i USA

DOGE har stött på viss patrull med legala bakslag. Samtidigt påstår Musk att DOGE ska försöka spara $1000 miljarder i offentliga utgifter till slutet av maj. Veckodata på antal ansökningar av arbetslöshetsförsäkringar visar viss uppgång sedan årsskiftet. I officiell månadsdata lär det dock vara först nu som en tydligare effekt kan skönjas. I feb. såg vi att federalt anställda föll till skillnad från andra sektorer. En stor risk med nuvarande politik är, utöver direkta effekter, osäkerheten som uppstår. Exempelvis har anställningsplaner dämpats hos småföretag och industrin.

Energipriser får KPIF att dämpas

Då Fed riskerar ställas inför den otacksamma uppgiften att hantera hög inflation och låg tillväxt blir veckans data på sysselsättning och företagens sentiment (ISM) av vikt. Förra veckans amerikanska PCE-inflation var som förväntat. I Sverige är Riksbankens utmaning aningen lättare. Även om förtroendet enligt KI-barometern fortsatt är svagare än normalt har det inte havererat såsom i USA. I veckan släpps svensk PMI och KPIF. KPIF har också kommit upp i år. För  mars väntas viss prisnedgång drivet av energi medan det underliggande pristrycket förblir högt.

Tabeller

Utveckling

Aktiemarknad

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor.

Visa tabellen

Räntor, valutor & råvaror

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden.

Visa tabellen
Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen
Författare

Analytikerna bakom veckoanalysen

Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg
Podcast

Lyssna på Veckoanalysen i poddformat

Få analyserna direkt i din inkorg

Veckoanalysen ger dig de viktigaste händelserna den senaste veckan och tipsar om vad du bör hålla ögonen på kommande vecka.

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Söderberg & Partners står under Finansinspektionens tillsyn. Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Data i tabeller och grafer sammanställs hos Nyhetsbyrån Direkt och används delvis som underlag i analysen. Andra källor till information som ligger till grund för analysen kan vara bolagsinformation och analysdatabaser. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Vid de tillfällen som en potential i aktien eller en förväntat framtida målkurs anges ligger en eller flera kvantitativa värderingsmodeller i grunden. Beroende på bolagets verksamhetsstruktur och mognadsgrad görs en bedömning av huruvida en nyckeltalsjämförelse, kassaflödesmodell eller annan värderingsmetod är relevant. Dessa används även som underlag i betygsättningen som är en helhetsbedömning av aktiens förutsättningar att avvika från den breda aktiemarknadens utveckling. Om inte annat anges är tidshorisonten i analysen tre till sex månader. Hållbarhetsbetyget ska betraktas som ett betyg av hur det analyserade bolaget arbetar med hållbarhet, som ett fristående komplement till aktieanalysen och således inte som en delkomponent i aktiebetyget. Hållbarhetsbetyget ändras en gång per räkenskapsår och vanligtvis under månaderna som följer efter det att bolagets hållbarhetsrapport har lanserats.

Syftet med analysen är att ge Söderberg & Partners kunder allmän information och analysen utgör således inte en rekommendation eller ett personligt investeringsråd och bör inte ensam ligga till grund för ett investeringsbeslut. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras eller rekommenderas i denna analys och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida resultat. Placeringar i värdepapper innebär alltid en ekonomisk risk. För aktier noterade på börs utanför Sverige kan avkastningen för investeringen även påverkas av valutakursutveckling.

Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande.

Söderberg & Partners hantering av intressekonflikter inom investeringsrekommendationer är central och bolaget har antagit interna riktlinjer för att garantera integritet och oberoende för analytiker samt för att identifiera, eliminera, undvika, hantera och/eller offentliggöra faktiska eller potentiella intressekonflikter som rör analytiker eller Söderberg & Partners som bolag. Riktlinjerna innehåller regler om, bland annat men inte begränsat till, förbud mot gynnsamma rekommendationer, reglering av egen handel avseende de instrument som en analys omfattar (där handel inte får ske förrän det att två handelsdagar förflutit från att den aktuella analysen gjorts tillgänglig för mottagarna av den) samt ett generellt förbud mot egen handel i de instrument som en analys omfattar i strid med gällande rekommendationer. Det kan förekomma att analytiker eller närstående personer har innehav i de värdepapper som de utarbetar en rekommendation för. Om den som utarbetat eller ansvarar för rekommendationen eller någon närstående juridisk person har ett väsentligt intresse i det finansiella instrument som rekommendationen avser anges detta tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.