Veckoanalys | Vecka 13
Ett år efter börsernas bottennotering
Ett år sedan börsbotten har utvecklingen varit minst sagt imponerande. Vi ser goda förutsättningar även för börsutvecklingen 2021 men efter den starka årsavkastningen kan en mer modest utveckling vara att vänta. Veckans börshumör präglades av oror kring stimulanser, restriktioner i Europa och stopp i Suezkanalen.
Finansiella marknader
I veckan var det ett år sedan världens börser nådde sin bottennotering och sedan dess kan vi notera en uppgång med hela 77 procent. Även om vi bedömer förutsättningarna för aktiemarknaden som goda bör man inte vänta sig en lika stark utveckling efter en av de starkaste årsavkastningarna på flera decennier. Veckans börshumör var däremot dämpat efter att Fed-chefen Powell hintat om att framöver ta bort de ekonomiska stimulanser som agerat stöd under pandemin. Även finansminister Yellens bemötande av att Bidens långsiktiga satsningar på infrastruktur, grön omställning och utbildning, kan behövas finansieras via högre bolagsskatter sänkte investerarhumöret. Riskaptiten pressades även av förnyad oro för att återhämtningen återigen riskerar att skjutas framåt i tiden efter restriktioner som förlängts i Europa. Nyhetsrapporteringen fokuserade annars på stoppet i Suezkanalen där 12 procent av den globala varuhandeln passerar. Stoppet kan påverka leveranser till Sverige och råvarupriser har reagerat på nyheten med bland annat ett stigande oljepris.
Otrolig utveckling sedan börsernas bottennotering
Börsbotten noterades den 23 mars 2020
Makrostatistik
För euroområdet är splittringen mellan sektorer tydlig och trots att restriktioner har återinförts och förlängts visar industrin styrka samtidigt som tjänstesektorn återhämtade sig men kämpar i motvind. Veckans PMI-statistik visade att tillverkningsindustrin i euroområdet steg till 62,4 jämfört med 55,1 föregående månad, väntat var 55,0 och tjänstesektorn steg till 48,8 jämfört med 45,7 föregående månad, väntat var 46,0. Även om produktionen ökar och orderläget förbättrats det senaste halvåret ökar leveranstider och priser stiger. Vanligtvis tolkas det som positiva faktorer kopplade till en god konjunktur men det ser snarare ut att vara en effekt av till brist på komponenter och andra leveransstörningar drivet av snabba kast i efterfrågan. Den tilltagande oron för stigande inflation gör även att PPI (producentprisindex) hamnar i fokus. I Sverige steg PPI med 1,5 procent jämfört med föregående månad men stigande priser på insats- och råvaror gör att producentpriserna bör kunna stiga ytterligare framöver. Den starka kronan har dock bidragit till att priserna på konsumtionsvaror inte skenar. Oron för inflation i USA gör att alla inflationsindikatorer kommer att hamna i fokus och än så länge har producentpriser på mer bearbetade varor påverkats ganska lite av högre priser på råvaror och signaler om brister på transportkapacitet runt om i världen.
Globalt inköpschefsindex
Industrin visar styrka samtidigt som tjänstesektorn fortsätter pressas
Finansiella marknader
Finansmarknaderna har trots en rejäl rörelse uppåt för de långa räntorna under året inte uppvisat större signaler på stress och VIX-index har successivt letat sig nedåt, även om det tillfälligt i perioder har dragit upp rejält. Vi bedömer att klimatet för finansiella tillgångar är fortsatt bra och att utsikterna för en kraftig återhämtning i både bolagsvinster och ekonomisk aktivitet är goda. Jämförelsetalen är dock lätta efter förra vårens kraftiga nedstängningar vilket måste beaktas de kommande månaderna. Återhämtningen ser dock på grund av olika pandemiåtgärder ut att bli ojämn i ett globalt perspektiv, där Kina var snabba på att genom olika åtgärder återställa den ekonomiska aktiviteten och går nu kanske in i en lugnare förändringstakt igen. USA har också genom massiva stödpaket och en framgångsrik vaccinutrullning nu en kraftig återhämtning men Europa släpar efter. I takt med snabbt ökande ekonomisk aktivitet uppenbarar sig också tydliga flaskhalsar kring framförallt transportkapacitet och halvledare, vilket ger en i varje fall kortsiktigt utmanade situation för många företag med globala leveranskedjor.
Volatilitetsindex
CBOE (S&P 500)
Makrostatistik
Kommande vecka presenteras initialt konsumentförtroendestatistik från Frankrike av INSEE, förväntansbilden är en viss tillbakagång till 90 från föregående månads nivå på 91. Från USA presenteras på tisdag både husprisindex, från Case-Schiller, samt Conference Boards Consumer Confidence. Föregående månadsmätning på 91,3 förväntas överträffas rejält, med ett prognostiserat utfall på 96. Utsikterna stöttas av det senaste stimulanspaketet med direkta stimulanser till hushållen bland annat genom checkar. På onsdag förväntas Biden-administrationen presentera ett betydande infrastrukturpaket vid ett framträdande i Pittsburg. I samband med månadsskiftet på torsdag är det som brukligt en uppsjö av inköpschefsindex från industrin från flertalet större länder, däribland USA (ISM) och Tyskland. Den mycket statistik intensiva veckan avslutas med amerikansk sysselsättning. Förväntningarna är relativt höga, 600 000 nya arbeten utanför jordbrukssektorn är medianen på prognoserna, vilket kan jämföras med föregående månadens utfall på 379 000 nya jobb.
USA: Konsumenternas humör och S&P 500
Måndag
Övrigt
Stämmor: Bonäsudden, SRV Yhtiöt. Ex. utdelning: ABB (0:80 CHF), Dividend (första handelsdag utan rätt till utdelning av Plexian), Gofore (0:24 EUR), Neles (0:18 EUR).
Tisdag
Utl. rapporter
Blackberry.
Övrigt
Stämmor: Alefarm Brewing, Avanza, CGIT, Detection Technology, Ericsson, Fleming Properties, Höegh LNG (ekstra), Konecranes, Lundin Energy, NCC, Neste, Nokian Renkaat, Relais, Rovio, SEB, Skanska, UPM-Kymmene. Ex. utdelning: Alm Equity (2:10 SEK i preferensaktie kvartalsvis), Corem Property (5:00 SEK i preferensaktie kvartalsvis), Klövern (0:13 SEK i stamaktie halvårsvis, 5:00 SEK i preferensaktie kvartalsvis), Sagax (0:50 SEK kvartalsvis i D-aktie, 0:50 SEK kvartalsvis ), SBB (0:15 SEK i B-aktie kvartalsvis, 0:50 SEK kvartalsvis i D-aktie), m.fl.
Onsdag
Rapporter
H&M (kl 8.00).
Övrigt
Stämmor: Bonava, CLS (extra), Fellow Finance, Halmslätten, Incoax (extra), Ivisys, Mandel Design (extra), Next Games, Outokumpu, Platzer, Quickbit (extra), Volvo. Ex. utdelningar: Avanza (0:85 SEK), Ericsson (1:00 SEK, halvårsvis), Fleming Properties (0:18 EUR kvartalsvis), Heimstaden (5:00 SEK i preferensaktie kvartalsvis), Lundin Energy (0:45 USD kvartalsvis), NCC (2:50 SEK, halvårsvis), SEB (4:10 SEK), Skanska (6:50 SEK + 3:00 SEK extra). Övrigt: Börs: halvdag på Oslobörsen.
Torsdag
Utl. rapporter
Next, Sinotruk (prel datum).
Övrigt
Ex. utdelning: Bonava (3:65 SEK, första del), Halmslätten (2:00 SEK kvartalsvis), Platzer (1:05 SEK, halvårsvis), SBB (8:75 SEK i preferensaktie kvartalsvis), Volvo (6:00 SEK samt extra 9:00 SEK). Övrigt: Börs: Oslobörsen stängd, Köpenhamnsbörsen stängd, Stockholmsbörsen stänger kl 13.00.
Fredag
Övrigt
Övrigt: Börs: stängt på de nordiska börserna, Londonbörsen stängd, USA- och Torontobörserna stängda, Frankfurtbörsen stängd, Hongkongbörsen stängd.
Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor. Visa tabellen.
Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden. Visa tabellen.
Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator. Visa indikatorn.