Månadsutblick | Maj 2020
Börsernas kvalitetsbolag levererar och har förutsättningar att fortsätta prestera om restriktionerna kvarstår. Men förberedelserna för att sakta återstarta ekonomier runt om i världen öppnar även upp för mer cykliska bolag på sikt.
Det blev återigen en dramatisk månad på finansmarknaderna under april. Utöver en något bromsad smittspridning och försiktiga försök till nedtrappning av isoleringsåtgärder, såg vi en totalkollaps i oljepriset där producenterna tillfälligt till och med var villiga att betala för att bli av med sin olja.
Även om det överlag var positiv utveckling på börserna i april, i spåren av fallande vinstestimat och stigande kurser, spillde till slut oljemarknadens oro över på börserna. Samtidigt ökade tempot i rapportfloden, där intresset främst riktas mot bolagens framtidsutsikter, som tyvärr inte gav någon klarhet.
Trots vinsttappen under Q1 bör nedstängningseffekterna märkas fullt ut först i Q2-resultaten och en försiktig återhämtning väntas påbörjas i höst. 2020 är alltså lite av ett förlorat år men eftersom börsen är framåtblickande bygger mycket av börsstyrkan på en förhoppning om återhämtning under 2021.
Kvalitetsbolag fungerar bra i karantäntider
Så länge restriktionerna kvarstår förblir de ekonomiska effekterna omfattande men vi väntar oss att konjunkturstabila kvalitetsbolag fortsätter att leverera. I kvartalsrapporterna presenterade hälsovård-, dagligvaru- och It-bolagen en oförändrad till positiv vinstutveckling. Det är en trend som vi bedömer fortsätter så länge restriktionerna kvarstår.
Den amerikanska börsen har hittills klarat sig bra vilket kan förklaras av att den till hälften består av bolag inom IT, kommunikation och hälsovård, vilka alla gynnas i nuvarande karantänmiljö. IT-sektorn lyckades t ex både överprestera under fallet och hålla jämna steg med index under återhämtningen, i takt med att pandemin förstärkt pågående tekniktrender.
Än är det för tidigt för cykliska bolag…
Det saknas idag en hållbar hälsostrategi för att arbetare och konsumenter, ska kunna återgå till en normal aktivitet på ett säkert sätt. Men förberedelser har påbörjats för att sakta återstarta ekonomierna runt om i världen. I en miljö av stigande konkurser och arbetslöshet kommer investerare söka det säkra före det osäkra, vilken gynnar bolag med starka balansräkningar, en stabil intjäning och ett inte allt för stort konjunkturberoende. Att prognoserna för cykliska bolag fortsätter att revideras ned samtidigt som ledande indikatorer faller, indikerar att vi fortfarande har en bra bit kvar till en fullt återtagen aktivitet.
Prognos S&P 500 vinsttillväxt
Bolagsvinsterna väntas falla mest under andra och tredje kvartalet 2020.
…men när ekonomin tar fart igen kan det vara dags
Vi anser därför att det är för tidigt att vikta över till mer konjunkturkänsliga sektorer trots börsens framåtblickande egenskaper, varför vi ligger kvar med en något försiktig regions- och sektorallokering.
När rörligheten däremot börjar komma tillbaka bör cykliska bolag, som gynnas av en ökad aktivitet och en konjunkturell återhämtning, att leverera igen.
De senaste månaderna har kreditspreadarna stigit kraftigt världen över. Äntligen får den som köper riskfyllda obligationer rimlig kompensation för den högre risken i företagsobligationer.
Kreditspreaden är den extra räntekompensation över riskfria räntan en köpare av företagsobligationer får för att ta risken att bolaget går i konkurs. De riktigt riskfyllda obligationerna, som därmed har ett lågt kreditbetyg, benämns vanligen som högavkastande, eller på engelska high yield. De har också genom åren kallats junk bonds eller skräpobligationer.
Företagsobligationsfonder har fallit kraftigt
Från ett läge i början av året där kompensationen för att ta risk var rekordlåg har nu räntorna på dessa företagsobligationer gått upp till de högsta nivåerna sedan finanskrisen 2008. Då priset på en obligation går ned när räntan går upp har det inneburit att fonder som placerar i dessa obligationer fallit kraftigt i värde.
High yield i tillväxtmarknaderna ser nu intressant ut
Efter att kreditspreadarna gått isär ser vi dock nu high yield-marknaden som attraktiv ur ett värderingsperspektiv då vi där för första gången på länge får bra betalt för kreditrisken. I synnerhet gäller det obligationer på de så kallade tillväxtmarknaderna.
Tillväxtmarknaderna avseende obligationer omfattar länder i såväl Asien och Sydamerika som i Afrika och det forna Östeuropa. Många av länderna och företagen i dessa nationer har ett så lågt kreditbetyg att obligationerna betecknas som high yield.
Stor skillnad mellan regionerna
Det är lätt att se tillväxtmarknaden som en enda marknad men den skiljer sig åt på flera sätt. Majoriteten av de asiatiska länderna är exempelvis stora importörer av olja och gas medan länder som Ryssland och vissa länder i Latinamerika istället är producenter av desamma. De kollapsade oljepriserna får därmed helt olika effekt på de olika regionerna.
Vi anser därför att obligationsmarknaden i Asien är den mest intressanta. Asiatisk high yield avkastar i dagsläget mer än amerikansk och europeisk high yield med motsvarande kreditbetyg. Samtidigt förväntas konkursrisken i Asien vara på en hanterbar nivå och är mer än väl inprisad i spreadarna.
Asiatisk high yield (BB), USD
High yield-spreaden i Asien för BB-obligationer ligger idag kring 800 punkter, dvs 8 procentenheter över riskfria räntan (100 punkter är en procentenhet).
Historiskt bra köpläge vid 10 procents spread
En annan intressant aspekt är dessa obligationer kan ge avsevärd avkastning vid tillfällen som dessa. Räknat vid varje månadsslut har det funnits 25 tillfällen sedan 1996 som asiatisk high yield haft kreditspreadar som överstigit 10 procentenheter. Det förekom t ex under Asienkrisen 1998-1999, IT-kraschen 2000-2001 och finanskrisen 2008-2009.
En investering i high yield-marknaden vid dessa månadsslut hade givit en genomsnittliga avkastningen på i snitt 37 procent på ett år och 55 procent på två år.
Vi ser nuvarande ränteläge som ett bra investeringstillfälle och har därför tagit in Fidelity Asian High Yield i våra diskretionärt förvaltade portföljer.
Tillväxtmarknader är ett samlingsbegrepp för finansiella marknader i utvecklingsländer, det vill säga i länder med låg BNP per capita, outvecklad industri och hög befolkningstillväxt. Ofta är deras förutsättningar mycket olika, men om historiska samband ska hålla finns det också gemensamma nämnare för goda avkastningsmöjligheter. De kan vara värda att hålla utkik efter!
Om vi bortser från de minst utvecklade tillväxtmarknaderna, som med ett samlingsnamn ofta benämns ”Frontier markets”, kan tillväxtmarknader grovt delas in i tre olika regioner; Asien ex. Japan som utgör omkring fyra femtedelar av ett globalt tillväxtmarknadsindex, EMEA samt Latinamerika. Nedan omnämns även Östeuropa (del av EMEA) som egen region.
Dollar - enskilt viktigaste faktorn för potentialen
Sedan årsskiftet har tillväxtmarknader gått sämre än utvecklade marknader och det finns många förklaringar till det, ingen helt fristående från de andra. I grund och botten är dock den enskilt viktigaste faktorn för potentialen på tillväxtmarknader rörelser i den amerikanska dollarn. När den ekonomiska osäkerheten i världen ökar, som i och med coronapandemin, stiger också efterfrågan på dollarn som är den primära betalvalutan i världen. Kapital letar sig då ut ur mer riskfyllda marknader som tillväxtmarknader och in i framförallt USA. När dollarn stärks blir också många bolag på tillväxtmarknader finansiellt svagare i dollartermer och då de inte sällan har lån i dollar får det en negativ effekt på vinsttillväxten. En starkare dollar hänger dessutom ofta samman med fallande råvarupriser vilket missgynnar många av bolagen i dessa regioner ytterligare.
Den amerikanska dollarn och tillväxtmarknader
Dollarrörelser har historiskt spelat stor roll för potentialen på tillväxtmarknader.
Minskad osäkerhet kan innebära dollarförsvagning
Idag är dollarn på ett teoretiskt plan för dyr om vi exempelvis tar fasta på räntenivåer i USA jämfört med andra utvecklade länder i världen och på landets ekonomiska situation. Efter att den amerikanska centralbanken dessutom ökat mängden pengar i omlopp för att ge stöd under rådande kristider finns nu också ett stort utbud av dollar i världen. När osäkerheten avtar är vår bedömning att det finns utrymme för en dollarförsvagning. Idag har vi ett neutralt betyg på tillväxtmarknader i sin helhet och rekommenderar fonden Vontobel Sustainable EM Leaders. Inom gruppen håller vi grönt betyg på Asien ex. Japan då vi bland annat ser att många bolag gynnas av digitaliseringstrenden. Vi tycker ännu att det är för tidigt att öka exponeringen ytterligare mot tillväxtmarknader, men håller ständigt ögonen på dollarn. Dämpas den ekonomiska osäkerheten i världen ser förutsättningarna klart bättre ut för de lågt värderade tillväxtmarknaderna.