Utblick februari 2025
Rivstart på börsåret 2025

Börsens rivstart har även lyft tidigare vinnare bland konsumentbolagen som lyxbolagen Ferrari och Hermès, i takt med att återhämtningen fortsätter lär uppgången breddas. Tuffare ser det ut för klimatet, Trump går fram som en slåttermaskin mot allt som kan uppfattas som ”woke”. Samtidigt utmanas nu USA i den snabba AI-utvecklingen, som investerare bör man se över sin placeringsstrategi.
Marknadskommentar

Rivstart på börsåret 2025

Börsåret 2025 har rivstartat med starka kvartalsrapporter och ökad osäkerhet kring Trumps handelspolitik och en kinesisk AI-utmanare. Även om en viss marknadsnervositet kan vara att vänta i det korta perspektivet, behåller vi en positiv marknadssyn när vi blickar framåt.
Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef

Det har varit en händelserik start på börsåret 2025, där marknaden balanserar starka kvartalsrapporter, mot hotet från kinesisk AI-utmanare och tullutspel från Trump.

Trump kritiserar Fed och eskalerar tullkriget

Fed behöll som väntat styrräntan oförändrad vid det senaste mötet. Under presskonferensen avstod Powell från att kommentera Trumps uttalanden om framtida räntesänkningar. Fed:s kommunikation tyder istället på att räntan inte kommer att sänkas förrän inflationen visar tydligare tecken på att målet kommer nås och arbetsmarknaden försvagas.

Inte helt oväntat kritiserade Trump, som förespråkar en lågräntemiljö, snabbt Fed:s beslut. Däremot bedriver han en politik som kan uppfattas som inflationistisk och därigenom få motsatt effekt.

Lördagens införda tullar, med 25 procent på varor från Kanada och Mexiko samt 10 procent på både varor från Kina och energi från Kanada, är bara några exempel. Av den olja som USA importerar står Kanada för cirka 60%, så den lägre tullsatsen kan dock tolkas som att Trump i vissa avseenden är bekymrad över tullarnas effekt på olje- och bensinpriser.

Vi bedömer att Trump i grunden är en företagare och i slutändan lär han undvika åtgärder som drastiskt hämmar ekonomisk tillväxt eller försämra företagsklimatet - däribland sådana åtgärder som kraftigt riskerar att driva upp inflationen och därigenom räntorna. Däremot kan det stundtals vara turbulent.

Vi anser att Trumps tullar delvis är en förhandlingstaktik och att det troligtvis kommer införas tullar som skalas ner när han upplever att han får någonting tillbaka. Att Mexikos och Kanadas tullar skjuts upp efter flera överenskommelser är ett tecken på det. Näst på tur är Europa och även om marknaden har varit och är förberedd på tull-utspel är en viss nervositet rimlig att vänta.

En ny utmanare kliver in på AI-scenen

Den stora händelsen under januari var dock lanseringen av den kinesiska AI-modellen DeepSeek som chockade marknaden rejält. Bolaget har visat att det är möjligt att utveckla kraftfulla AI-modeller till en bråkdel av kostnaden jämfört med amerikanska konkurrenter. Detta har lett till farhågor om att värderingarna av AI-bolag kan vara överdrivna. Nvidia, som är en ledande aktör inom AI och halvledare, drabbades hårdast med en historisk kursnedgång.

Även om marknadsreaktionen varit stark ser vi inga långsiktiga tecken på avtagande investeringar inom området. Efterfrågan på AI-lösningar fortsätter att växa, och vi bedömer att marknadsoron var något överdriven.

Börsen återhämtade sig relativt snabbt, delvis efter konstaterandet att DeepSeek, med sin modell R1, faktiskt kan leda till att framtida implementering av AI kan bli billigare, vilket kan gynna det övriga näringslivet på sikt.

Vår samlade bedömning är att detta snarare är positivt än negativt avseende AI:s påverkan på den framtida produktivitetstillväxten, prisbilden och i förlängningen vinstutvecklingen. Däremot kan det kortsiktigt komma att slå olika från bolag till bolag och volatiliteten kan komma att öka från tid till annan.

Upp till bevis för Magnificent 7

Mitt i allt brus kring den nya AI-aktören var det dags för de amerikanska teknikjättarna att rapportera och befästa sin plats på AI-scenen. Techjättarnas rapporter visade blandade resultat, där AI och molntjänster naturligt fortsätter att vara i fokus. Meta överraskade positivt där bolaget satsar aggressivt på AI och utforskar möjligheter att integrera insikter från kinesiska DeepSeek för att stärka sin konkurrenskraft.

Tesla brottas med pressade marginaler och en vinsttillväxt under förväntan, till stor del drivet av prissänkningar på flera modeller.

Microsoft rapporterade en stark omsättning och vinst men deras molntjänst Azure växer i en något långsammare takt än marknaden hoppats på. För att stärka sin position satsar bolaget nu ännu mer på AI och kostnadsoptimering.

Apple presenterade en blandad rapport med svag utveckling i Kina men stark tillväxt för sina tjänster. Det som framför allt lugnade marknaden var en positiv prognos för inledningen av 2025.

Sammantaget har rapporterna överlag varit starka, där bankerna återigen utmärker sig positivt. Som vi tidigare påpekat är det avgörande att vinstprognoser infrias för att marknaden ska kunna klättra vidare från nuvarande värderingsnivåer.

Än så länge ser rapporterna ut att slå estimaten med marginal, vilket gör att vi kan bibehålla vår positiva marknadssyn trots att osäkerheten kring handelspolitiken ökat.

Portföljförvaltning

Kraften i konsumenttrender

Globala konsumenttrender förändras ständigt och påverkas av digitalisering, medelklassens tillväxt och fokus på hälsa. Fonden Robeco Global Consumer Trends ger vår Global Tema-portfölj exponering mot sektorer som fångar framtidens konsumtionsmönster.
Kristian Hahne
Kristian Hahne 
Portföljförvaltare

Konsumentsektorn delas ofta upp i kategorierna Sällanköpsvaror och Dagligvaror.  Konsumenttrender utgör ett av de strukturella teman som ingår i portföljen Global Tema. Vi använder oss av fonden Robeco Global Consumer Trends och den utgår från tre grundbultar:

  1. Konsumtionens digitala transformering
  2. Medelklassens framväxt
  3. Hälsa och välbefinnande

Fonden har faktiskt större andelar i kombinationen teknik och sjukvård (39 procent) än i sällanköpsvaror och dagligvaror (37 procent). Den holländska duon Jack Neele och Richard Speetjens har tagit gemensamt ansvar för förvaltningen av fonden de senaste 14 åren. 

Till sin hjälp har de två dedikerade analytiker och har utöver det en stor uppsättning av analytiker och specialister att tillgå. Fonden är ett utmärkt exempel på en fond som tillämpar en tematisk snarare än en sektoriell ansats. Fonden ger således exponeringar mot ett flertal sektorer drivet av att de försöker fånga in essensen av de globala konsumenttrenderna.  

En mänsklig varelse kom till undsättning

Häromdagen beställde jag mat till ovanligt bra priser, via en av utmanarna bland matleveransföretagen. Efter betalningen bemöttes jag med texten:

"En mänsklig varelse har tagit emot din beställning." 

Det var då för väl att robotarna såväl som utomjordingarna höll sig i skinnet. Innan jag vet ordet av levereras sedan maten i papperspåsar i hemmet. På en av dessa påsar står något som berör mig på ett välkomnande sätt.  Tack Kristian! Ha en fin kväll!

Där vann företaget tillbaka det viktiga mänskliga inslaget. I konsumtionens digitala transformering skapas massor av affärstillfällen. Det handlar inte bara om det digitala inslagets utökade effektivitet. Det handlar om vilka känslor tjänsten i stort skapar.  Hur bemöts jag som kund när något går fel? Hur underlättar ett användande av e-handelsföretagets tjänster mitt vardagspussel? 

Beundran utbytt mot Teslaskam

Elon Musk beskrivs ofta som en visionär entreprenör och innovatör. Hans ambition är att förändra världen genom teknologiska framsteg inom områden som elfordon, rymdutforskning och artificiell intelligens.  

Ett av Musks mest välkända och framgångsrika företag är Tesla som är känt för sina elfordon och energilösningar. Tesla har i hög grad medverkat till en identitetskris för många aktörer inom den krisande bilindustrin. Tesla har för många stått som en symbol för innovation och hållbarhet. 

Men miljön är endast ett av de tre benen inom hållbarhet. Inom socialt ansvar och bolagsstyrning finns det mycket övrigt att önska. En ny undersökning i Holland visar att hela 30 procent av Tesla-ägarna vill bli av med sina bilar, som en följd av Musks kontroversiella inblandning i europeisk politik. 

Teslaskam har växt starkt som uttryck och det märkts på ett flertal geografiska marknader.  Som slutkunder är vi känsliga för associationsförändringar hos varor och tjänster vi tidigare identifierat oss med.  

Unika boenden prioriteras

Vad gäller medelklassens framväxt är det en välkänd megatrend som får en stor bäring på vår vardag. Pandemin tog luften ur världens globala passagerarflygningar. Faktum är att det har dröjt ända till 2024, innan vi passerade en ny femårshögstanivå. Det kinesiska utrikesresandet har fortfarande inte riktigt kommit i gång än.  

Många resenärer söker efter unika upplevelser i allt större utsträckning. Airbnb och VRBO har omdefinerat marknaden för semesterbostäder och boenden och många tycker att deras erbjudanden är mer personliga än vad de traditionella hotellen förmår komma med. 

Samtidigt utgör hotellen fortfarande lejonparten av resenärernas boenden. Det gäller för hotellen att ideligen ha örat mot rälsen för att kunna erbjuda något som sticker ut.

Höginkomsttagare konsumerar mer

I grafen ovan ser vi hur starkt aktiekurserna för Ferrari och Hèrmes har utvecklats i förhållande till världsindex. Världens största lyxbolag Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) har också gått bra men fick det tuffare när inflationen härjade som värst medan Kering har gått riktigt svagt sedan 2023. 55 procent av Kerings totala intäkter 2024 kom från Gucci. 

Andra halvåret 2024 sjönk amerikanska låg- och medelinkomsttagares konsumtionstillväxt hos de stora amerikanska detaljhandlarna. Höginkomsttagarna har varit relativt opåverkade av det höga ränteläget  och snarare utökat sin konsumtion det senaste halvåret. 

Det här fenomenet finner sin grund i en förmögenhetseffekt. När vinnarna i fjol blev de som ägde tillgångar erhöll dessa en känsla av att ha blivit rikare. Följaktligen trotsade de inflationen och konsumerade mer än vanligt. Övriga inkomstgrupper som inte ägde tillgångar fick hålla hårt i plånboken i takt med att priserna steg.

Således har de allra mest exklusiva lyxbolagen som Ferrari och Hermès inte påverkats nämnvärt av vare sig de höga räntorna eller den höga inflationen. Deras produkter säljs ofta dyrare på andrahandsmarknaden. 

Du går inte in hos en återförsäljare hos något av dessa bolag och tror att du ska kunna köpa någon av deras mest kostsamma bilar eller väskor. Du behöver först skapa dig en köphistorik hos dessa företag och i praktiken är det de som väljer ut sina kunder snarare än tvärtom. 

Asien är på väg att ta över konsumtionstronen

I takt med att konjunkturen stärks väntas medelklassens konsumtion återigen visa stark tillväxt. För många asiatiska medelinkomsttagare står det högt i kurs att kunna uttrycka sig med hjälp av europeiska lyxprodukter. 

Den kinesiska och indiska medelklasskonsumtionen väntas var för sig växa om den amerikanska motsvarigheten de närmaste åren. Den växande medelklassen är således ett starkt tema. Det beräknas att varje sekund ökar den globala medelklassen med fem nya personer. 

Värderingen ser bättre ut i år

IBES är en databas som sammanställer analytikers prognoser och uppskattningar för företags vinster och andra finansiella mått. I grafen visas hur den framåtblickande tolvmånadersvärderingen (P/E) har rört sig det senaste decenniet för de fyra största globala sektorerna i Robeco Global Consumer Trends. Ju högre siffra desto högre värderas bolagen. 

Värt att notera är att Sällanköpsvaror hade en värdering på 32 årsvinster 2020. En nivå som den globala tekniksektorn inte har befunnit sig på det senaste decenniet. 

Skogsbad, digital detox och skärmfjärm

Fokus på välmående fortsätter att utvecklas. Vår tids hälsotrender handlar mycket om att sakta ned, hitta sig själv på ett djupare plan och omfamna balans i livets alla aspekter. För att uppnå detta uppmuntrar en skribent på det globala medieföretaget Forbes, till ett utökat fokus på bland annat skogsterapi och digital detox. 

Idén om skogsterapi, ibland omnämnt som skogsbad, kommer från japanskans shinrin-yoku som medför att vi kan öppna upp våra sinnen genom skogspromenader. Digital detox är ett annat sätt att bryta sig fri från stillasittande skärmtid. Att undvika alltför mycket skärmtid är något vi hemma hos mig kallar för "skärmfjärm".  

Wearables , som smartklockor och fitnessarmband, samlar in och analyserar hälsodata i realtid, vilket mynnar ut i konkreta rekommendationer. Det kan röra sig om förslag på förbättrade träningsrutiner och justerade sömnmönster.  Som konsumenttrend handlar Hälsa och Välbefinnande om ett fokus och ett proaktivt förhållningssätt snarare än att gå till läkaren när det är ett måste. 

Du är aldrig för gammal för att bli yngre

Sedan finns det de som gillar att ta genvägar. Ett av mest eftersökta orden på Google Search några veckor före Thanksgiving är ordet botox. Med stöd av sociala mediers "före-och-efter"-bilder översvämmas många av påminnelser om hur vi kan se som allra bäst ut inför att vi träffar familj, släkt och vänner. 

Marknaden för estetiska ingrepp utvecklas starkt och det kusliga är att utseendehetsen vänder sig allt längre ned i åldrarna. 

En sak är säker. Konsumenttrender är något som engagerar många. När ekonomin befinner sig i en återhämtningsfas brukar Sällanköpsvaror gå starkt. USA är förvisso landet som har vägrat gå in i lågkonjunktur de senaste åren. 

Lågkonjunkturen har dock ställt till det för både Europa och Kina.  I den pågående återgången till ett låginflationsscenario känns det angeläget att hålla fokus på de globala konsumenttrenderna. 

Fokusdel

Trump 2.0: Bakslag för klimatet

Sedan Trump tillträdde som USA:s 47:e president den 20 januari har en hel del klimatpolicyer ändrats, men i motsatt inriktning jämfört med andra delar av världen.
Xuan Li
Xuan Li 
Analytiker

På den globala arenan har USA lämnat Parisavtalet för andra gången och pausat stöd till internationell klimatfinansiering. På hemmaplan har satsningar på grön energi bromsats av avbrott i Inflation Reduction Act (IRA), medan utvinningen av fossila bränslen har fått ett betydande lyft.

De finansiella marknaderna har till stor del förutsett dessa förändringar. Av rädsla för politiska risker har flera amerikanska finansiella institutioner, inklusive BlackRock och JP Morgan, dragit sig ur branschens klimatsamarbeten såsom Net Zero Asset Managers-initiativ och Net Zero Banking Alliance. Hållbara investeringar möter politisk motvind i USA.

Värmeböljor och skogsbränder

Klimatfysik är dock oberoende av mänskliga önskemål. År 2024 har bekräftats vara det varmaste året på jorden sedan 1880 [1]. Medan Trump steg in i Vita Huset pågår en av de dödligaste skogsbränderna i Kalifornien i historien, där klimatförändringar som vi vet sedan tidigare är en bidragande faktor [2].

Extremväder blir allt vanligare runt om i världen. Enligt en undersökning av konsultbolaget Deloitte har i genomsnitt 56 procent av människor från 20 länder rapporterat personlig upplevelse av extremväder de senaste sex månaderna [3]. 

I Sverige ligger siffran på 64 procent, och dessutom har 59 procent av svenskarna drabbats av minst en direkt konsekvens på grund av extrema väderhändelser under de senaste fem åren [4]. Värmeböljor, kraftiga stormar eller hagel, och översvämningar (så kallade fysiska klimatrisker) är de vanligaste förekommande fenomenen i Sverige.

Systemhotande klimatrisker

Högre frekvens av extremväder innebär en spridning av fysiska klimatrisker inom det ekonomiska och finansiella systemet. Exempelvis fick Edison International, ett energibolag i Kalifornien, se sin aktiekurs dyka närmare 30 procent under januari på grund av förstörda verksamheter i samband med skogbränderna.

Trots att fysiska klimatrisker hittills enbart påverkat enstaka tillgångar, kan detta förändras kraftigt och istället bli en typ av systemhotande risker på sikt. År 2024 orsakade naturskador en ekonomisk förlust på 320 miljarder USD globalt, en ökning med cirka 20 procent från 2023 [5]. I takt med accelererande klimatförändringar förväntas denna siffra stiga.

 

Källa: Munich Re

Trots den ökande frekvensen av extremväder är näringslivet illa förberett för klimatanpassning. En undersökning visar att endast 21 procent av bolagen har en plan för klimatanpassning på plats, och mindre än hälften av dessa planer kommer att implementeras inom 10 år. Det är alldeles för lite och för sent, då extremväder förväntas har identifierats som den största risken globalt under 10-års horisont enligt Global Risks Report 2025 från World Economic Forum. 

Källa: S&P Global Ratings

Skydda din portfölj mot klimatrisker och bidra till klimatlösningar

Hur kan investerare skydda sina portföljer mot klimatrisker och även aktivt bidra till klimatlösningar? Svaret som alltid ligger i att hantera väsentliga risker och att hitta nya investeringsmöjligheter. Vid val av fonder i våra portföljer analyserar vi hur fondförvaltare tar hänsyn till hållbarhetsrisker i sin investeringsprocess samt hur de bedömer investeringarnas eventuella negativa påverkan på samhället.

När omvärlden mörknar, kommer riktiga stjärnorna att lysa upp och sticka ut. På grund av de politiska motvindarna i USA samt ökade regulatoriska krav i EU för att motverka grönvaskning, har vissa bolag skalat tillbaka på både klimatambitioner och sin kommunikation kring klimat. Det gör att de bolag som har haft ett genuint hållbarhetsarbete särskiljs positivt. Framförallt då strategiska satsningar på omställning fortfarande görs in EU och andra delar av världen.  Dessa bolag kan bli attraktiva investeringar i en föränderlig värld. Därför erbjuder vi Miljöportföljen, en portfölj som bidrar till miljömässig hållbarhet genom fonder som är med och löser globala miljöutmaningar i sex teman, inklusive anpassning till klimatförändring. På lång sikt har lösningsbolag stor potentiell att bli en viktig del av ekonomin och ge god avkastning. 

Grön är grön: Hållbara fonder måste förhålla sig till namnen

Det är inget lätt jobb att hitta finansiella produkter som är verkligen gröna och hållbara. För att underlätta matchningen mellan investerares hållbarhetspreferenser och utbudet av fonder har EU:s tillsynsmyndighet Esma offentliggjort sina riktlinjer för användning av hållbarhetsrelaterade termer i fondnamn. 

Enligt riktlinjerna får ord som ”omställning”, "ESG", ”påverkan” eller andra hållbarhetsrelaterade begrepp endast användas om minst 80 procent av investeringarna är inriktade på att uppfylla miljö-, sociala- eller hållbarhetsmål. Om fonden använder begreppet ”hållbarhet” i namnet ställs ytterligare krav på exkluderingar av bland annat fossila bränslen. Dessa riktlinjer syftar till att minska förvirringen kring hållbara investeringar och hjälpa investerare att hitta lämpliga investeringsprodukter. Vi arbetar proaktivt för att identifiera förvaltare som uppfyller dessa nya krav inom våra egna hållbara investeringar i portföljerna. 


[1] World Meteorological Organization (WMO)
[2] BBC. LA fires made worse by climate change, say scientists
[3] Deloitte. Sustainable consumption trends | Deloitte Insights
[4] European Investment Bank. 64 procent av svenskarna drabbade av extremväder – nästan alla inser att Sverige måste anpassa sig till klimatförändringarna
[5] Munich Re. Natural disaster risks - Rising trend in losses | Munich Re

Krönika

AI kräver ny börsstrategi

Artificiell Intelligens (AI) väntas förändra spelplanen för många börsbolag på ett revolutionerande sätt. När tekniken utvecklas i en rasande takt ser vi hur även de företag som tidigare hyllades som framtidens pionjärer snabbt kan bli ersatta i nästa våg av innovation. Som investerare innebär utvecklingen därför tuffa utmaningar.
Mikael Westin
Mikael Westin 
Chef Portfolio Solutions och Risk & Quant

Vi har alla sett hur AI-drivna verktyg som ChatGPT omdefinierat våra föreställningar om vad som är möjligt. Men precis när man börjar känna sig trygg i tanken på att ha identifierat en vinnare, dyker nya aktörer upp. 

DeepSeek som nyligen lanserade en AI-tjänst, som enligt uppgift både ska vara mycket kompetent och billig att utveckla, utmanar nu de tidigare giganterna och tvingar oss att återigen ompröva tidigare sanningar. 

Dagens vinnare kan vara utslagna imorgon

Den snabba utvecklingen sätter press på vår investeringsstrategi generellt. Det kommer bli allt svårare att veta vilka bolag som kommer att vara morgondagens vinnare. Vem kan med säkerhet säga att ett företag som nu är marknadsledande inte snart blir utkonkurrerat av en ny, skarpare aktör? 

Så har det givetvis alltid fungerat i en marknadsekonomi. Men med AI kommer denna process att gå betydligt fortare och slå mycket bredare.

Det är en påminnelse om att teknikens framsteg inte bara handlar om att skapa nya möjligheter, utan även om att omforma och ibland förstöra de strukturer vi trodde var stabila. 

Risk ökar i koncentrerade aktiestrategier

En vanlig strategi bland aktiva investerare idag är att koncentrera aktieportföljen till ett fåtal bolag som man sedan följer löpande. Den strategin lär dock bli betydligt mer riskabel i takt med att marknadsförutsättningarna förändras allt snabbare.

Bästa investeringsstrategin för att hantera denna osäkerhet är därför enligt vår bedömning att:

  • sprida risken genom att investera brett på börsen, inom olika branscher och regioner.
  • kontinuerligt följa upp sina investeringar 
  • ha en klok person att diskutera investeringarna med

Genom att sprida riskerna är det lättare att hantera när ett enskilt innehav blir utkonkurrerad från sin marknad. I den mån det går bör man följa upp sina investeringar löpande för att i ett tidigare stadium försöka identifiera när en bransch eller region börjar få problem. Det är inte alltid enkelt att göra allt detta själv, då är det bra att ha någon att bolla dessa frågor med.

Precis som stormen både kan skapa nya landskap och förstöra det gamla, tvingar AI oss att tänka om våra strategier. Men i denna tid av snabba förändringar står sig samtidigt den gamla devisen, att inte lägga alla ägg i samma korg utan i stället sprida riskerna, starkare än någonsin.

Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Historiska utfall är inte en tillförlitlig indikation om framtida resultat. Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.

Få det senaste
— först

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få nyheter direkt till din inkorg.