Förmögenhetsbrotts­försäkring

I tider då bedrägeribrotten ökar är en förmögenhetsbrottsförsäkring ett viktigt skydd för företag. Om en medarbetare eller en utomstående skulle skada företaget genom att begå brott som stöld, bedrägeri eller förskingring, täcker försäkringen den ekonomiska skadan. Dessutom skyddar den ditt företag om en anställd begår brott som påverkar tredje part, såsom kunder eller leverantörer.

Skydd mot interna brott

Om en medarbetare begår förmögenhetsbrott mot företaget får du ersättning för skadan. Det kan exempelvis handla om förskingring, stöld eller liknande.

Skydd mot externa brott

Om tredje man skulle begå ett förmögenhetsbrott som skadar ert företag ekonomiskt får du ersättning av en förmögenhetsbrottsförsäkring. Det kan exempelvis handla om stöld, dataintrång eller olika typer av bedrägerier.

Skydd vid brott mot tredje part

Om en medarbetare begår ett brott som påverkar ett annat företag, som exempelvis en kund, leverantör eller samarbetspartner, ersätter försäkringen skadan som du blir ansvarig för.

Vad menas med förmögenhetsbrott?

Här är fyra vanliga exempel på förmögenhetsbrott:

  1. stöld
  2. bedrägeri
  3. förskingring
  4. utpressning.

Vad är brott mot förmögenhet? Förmögenhetsbrott är ett begrepp för ett flertal olika brott som handlar om komma över pengar eller annan egendom från ett företag eller en privatperson. Förmögenhetsbrott kan vara både enkla och mycket avancerade. Det kan handla om allt från småstölder till komplexa bedrägerier.

Skydda företaget mot förmögenhetsbrott

Företag och organisationer exponeras dagligen för brottsliga handlingar. Den ökade globaliseringen tillsammans med det ökade beroendet av dataprocesser och e-handel har gjort verksamheter mer sårbara. Av den anledningen har det blivit allt vanligare att uppdragsgivare kräver att deras leverantörer tecknar en förmögenhetsbrottsförsäkring.

Statistik och internationella studier visar att en stor del av dessa brott begås av den egna personalen. Men även utomståendes brott mot företag blir allt vanligare, främst i form av olika typer av bedrägerier.

En typ av bedrägerier som har ökat kraftigt senaste åren är sociala bedrägerier där gärningspersonen på ett trovärdigt sätt uppger sig för att vara till exempel en kund, leverantör eller företagets vd och ber dig att föra över pengar. Dessa brottstyper blir alltmer sofistikerade och trovärdiga vilket leder till att fler företag faller i fällan och betalar gärningspersonen.   

Men genom att vara proaktiv och teckna en förmögenhetsbrottsförsäkring, kan du skydda företaget mot förmögenhetsbrott – oavsett om de utförs av företagets medarbetare eller någon utanför företaget.

Vad ingår i en förmögenhetsbrotts­försäkring?

I grunden finns det tre olika situationer där en förmögenhetsbrottsförsäkring kan ge dig ersättning för den ekonomiska skadan:

  1. När en anställd begår brott mot dig som arbetsgivare. Det kan exempelvis handla om förskingring, stöld eller liknande brott som drabbar företaget.
  2. När en anställd begår brott mot en tredje part. Det kan exempelvis handla om att din medarbetare stjäl en kunds pengar eller egendom som ditt företag ansvarar över. Då kan medarbetarens brott leda till skadeståndskrav mot ditt företag. 
  3. När någon utomstående begår brott mot ditt företag. Det kan exempelvis handla om stöld, dataintrång eller olika typer av bedrägerier. 

I vilken utsträckning dessa händelser täcks av företagets förmögenhetsbrottsförsäkring varierar kraftigt mellan olika försäkringslösningar.

På försäkringsmarknaden finns en rad produkter som skyddar och ersätter företaget för förluster till följd av förmögenhetsbrott. Hos oss på Söderberg & Partners finns specialister som kan ge dig rådgivning och upphandla rätt försäkringsskydd för ditt företag.

En förmögenhetsbrottsförsäkring ska skydda företagets egna tillgångar. Den är alltså till för att skydda ditt företag om en anställd eller någon utifrån skulle begå brott som leder till en ekonomisk förlust för företaget. 

Villkoren i en förmögenhetsbrotts­försäkring kan variera kraftigt

När du ska teckna en förmögenhetsbrottsförsäkring är det viktigt att du noga jämför villkoren i olika försäkringslösningar – eller låter oss hjälpa dig att jämföra. Villkoren kan nämligen variera kraftigt mellan olika försäkringar.

Om din förmögenhetsbrottsförsäkring ligger som ett tillägg till företagsförsäkringen blir skyddet ofta sämre än om du har tecknat den som en fristående försäkring. Med en fristående förmögenhetsbrottsförsäkring får företaget generellt sett ett bredare skydd med bättre villkor. 

Det finns några viktiga villkor som du bör jämföra noga innan du tecknar en förmögenhetsbrottsförsäkring:

  • olika geografiska begränsningar
  • vilka typer av brott som omfattas av tredje man 
  • om villkoret kräver att du kan peka ut en gärningsperson genom egen bevisning, lagakraftvunnen dom eller liknande. 

Det sistnämnda exemplet är viktigt att granska noga, då det kan vara svårt att fastställa vem som faktiskt har begått brottet. Därför kan det vara bra att se över att företagets försäkringsskydd täcker även om gärningspersonerna är oidentifierade.  

En rådgivare kan hjälpa dig att jämföra förmögenhetsbrotts­försäkring

Eftersom villkoren på marknaden skiljer sig väsentligt är det bra att ta hjälp av en försäkringsrådgivare med specialistkompetens. En försäkringsrådgivare kan hjälpa dig att skräddarsy din förmögenhetsförsäkring och undvika fallgropar i försäkringsvillkoren. Kontakta oss via formuläret nedan, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med företagets förmögenhetsbrottsförsäkring.
Kontakta oss

Kontakta oss!

Vill du ha hjälp att se över företagets försäkringsbehov? Fyll i formuläret så blir du kontaktad.